Bakłażan pieczony z mozzarellą to wyborne danie. Ci, którzy za bakłażanem nie przepadają powinni je wypróbować, by przekonać się, że bakłażan smakuje wyśmienicie, trzeba jedynie właściwie go przyrządzić. A jak już złapiecie bakłażanowego bakcyla stanie się on w Waszej kuchni nieodzownym dodatkiem do wielu dań.  W tym daniu smak bakłażana uwypukla „zasypka” z czosnku, oliwy, natki pietruszki i czerstwego chleba. Oczywiście najlepiej smakować będzie to danie, gdy sezon na dojrzałe, pyszne bakłażany jest w pełni. Poza sezonem bakłażan jednak rownież daje radę. To nie pomidor, który wymaga dużej ilości słońca, by móc cieszyć się pełnią jego smaku. Bakłażan smakuje dobrze przez cały rok.


BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bakłażany;
  • 1 kulka mozzarelli;
  • kilka łyżek zwykłej bułki tartej lub panko (japońska jej wersja);
  • czerwona papryczka chilli;
  • garść świeżych liści bazylii;
  • oliwa extra vergine;
  • 2 ząbki czosnku;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz;

BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miseczki wlej 3-4 łyżki oliwy extra vergine i wgnieć dwa obrane ząbki czosnku.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

2. Dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki oraz drobno pokruszone okruchy czerstwego pieczywa lub bułki tartej. Ja wykorzystałem japońską wersję bułki tartej panko, ponieważ jest delikatniejsza, a poza tym akurat miałem jej trochę w swojej kuchni. Całość posól, popieprz, wymieszaj i odłóż na bok.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

3. Dwa średnie bakłażany przekrój wzdłuż i ponacinaj w środku, jak na zdjęciu.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż bakłażany układając je ich wewnętrzną stroną na patelni. Smaż krótko, aby bakłażan nie nasiąknął zbytnio tłuszczem.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

5. Zrumienione bakłażany wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

6. Wnętrza bakłażanów wypełnij przygotowaną wcześniej zasypką. Wstaw blachę z bakłażanami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

7. Mozzarellę pokrój w plastry albo porwij na małe kawałki, drobno posiekaj papryczkę chili i przygotuj małe listki świeżej bazylii.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

8. Wyjmij bakłażany z piekarnika – rozłóż na nich mozzarellę oraz chilli. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz do momentu, aż mozzarella się stopi.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą


BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ

Podawaj od razu udekorowany listkami bazylii.

BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą

Spróbuj BAKŁAŻANA zrobionego inaczej przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *