Bakłażan pieczony z mozzarellą to wyborne danie. Ci, którzy za bakłażanem nie przepadają powinni je wypróbować, by przekonać się, że bakłażan smakuje wyśmienicie, trzeba jedynie właściwie go przyrządzić. A jak już złapiecie bakłażanowego bakcyla stanie się on w Waszej kuchni nieodzownym dodatkiem do wielu dań.  Oczywiście najlepiej smakować będzie to danie, gdy sezon na dojrzałe, pyszne bakłażany jest w pełni. Poza sezonem bakłażan jednak rownież daje radę. To nie pomidor, który wymaga dużej ilości słońca, by móc cieszyć się pełnią jego smaku. Bakłażan smakuje dobrze przez cały rok.


BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI

2 średnie bakłażany;[FMP]
1 kulka mozzarelli;
kilka łyżek zwykłej bułki tartej lub panko (japońska jej wersja);
czerwona papryczka chilli;
garść świeżych liści bazylii;
oliwa extra vergine;
2 ząbki czosnku;
garść natki pietruszki;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do małej miseczki wlej 3-4 łyżki oliwy extra vergine i wgnieć dwa obrane ząbki czosnku.

w misce znajduje się oliwa i zmiażdżony czosnek

2. Dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki oraz drobno pokruszone okruchy czerstwego pieczywa lub bułki tartej. Ja wykorzystałem japońską wersję bułki tartej panko, ponieważ jest delikatniejsza, a poza tym akurat miałem jej trochę w swojej kuchni. Całość posól, popieprz, wymieszaj i odłóż na bok.

w misce znajduje się oliwa czosnek natka pietruszki i bułka tarta

3. Dwa średnie bakłażany przekrój wzdłuż i ponacinaj w środku, jak na zdjęciu.

przekrojone na połowę wzdłuż bakłażany

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż bakłażany układając je ich wewnętrzną stroną na patelni. Smaż krótko, aby bakłażan nie nasiąknął zbytnio tłuszczem.

na patelni smażą się połówki bakłażanów

5. Zrumienione bakłażany wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

przesmażone połówki bakłażanów na blasze do pieczenia

6. Wnętrza bakłażanów wypełnij przygotowaną wcześniej zasypką. Wstaw blachę z bakłażanami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Bakłażan pieczony z mozzarellą

7. Mozzarellę pokrój w plastry albo porwij na małe kawałki, drobno posiekaj papryczkę chili i przygotuj małe listki świeżej bazylii.

mozzarella listki bazylii czerwona papryczka chili

8. Wyjmij bakłażany z piekarnika i rozłóż na nich mozzarellę oraz chilli. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz do momentu, aż mozzarella się stopi.

Bakłażan pieczony z mozzarellą[/FMP]


BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ

Podawaj od razu udekorowany listkami bazylii.

Bakłażan pieczony z mozzarellą


Spróbuj BAKŁAŻANA zrobionego inaczej przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “BAKŁAŻAN PIECZONY z mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *