Babeczki na słono to super alternatywa, gdy masz dość pieczywa, zwykłych kanapek, czy też spędzania czasu na przygotowywaniu wymyślnych kanapek, których potem już nie masz ochoty i siły jeść. Przygotuj lepiej łatwe i pyszne babeczki. Składniki do babeczek znajdują się w każdym polskim domu – to żółty ser, szynka i trochę „zielonego”. Oczywiście możesz wcześniej przygotować się. Dzięki temu kupisz lepszy ser nadający się zapiekania, chudą szynkę oraz „zieleninę”, jaką preferujesz. Niestety moje babeczki mają jedną wadę – znikają zbyt szybko.


BABECZKI NA SŁONO

SKŁADNIKI:

  • chuda, najlepiej dobrze wędzona szynka w ilości 90 gramów;
  • 70 gramów dobrze rozpiekającego się twardego, żółtego sera (np. cheddar);
  • 60 gramów masła;
  • 180 gramów mąki pszennej;
  • 125 ml mleka;
  • szczypiorek lub dymka;
  • 1-2 łyżeczki musztardy (lekko pikantna będzie super);
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.;
  • sól, pieprz;

BABECZKI NA SŁONO Z SZYNKĄ I SEREM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Babeczki na słono z szynką i serem

2. W małym rondelku roztop masło, a następnie pozostaw je do przestygnięcia.

w rondelku roztapia się masło

3. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę szynkę i ser. Szczypiorek lub dymkę posiekaj bardzo drobno.

pokrojone w drobną kostkę ser żółty i szynka

4. Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie przełóż do niej szynkę, ser i szczypiorek. Dodaj proszek do pieczenia.

Babeczki na słono z szynką i serem

5. W osobnej misce rozmieszaj dokładnie mleko z jajkiem i musztardą.

mieszanie mleka z jajkiem

6. Otrzymaną masę wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wlej również przestudzone masło.

Babeczki na słono z szynką i serem

7. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość kleista.

Babeczki na słono z szynką i serem

8. Masę przekładaj do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami formy na babeczki. Z podanych ilości otrzymasz 10 sztuk babeczek.

Babeczki na słono z szynką i serem

9. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Babeczki na słono z szynką i serem


BABECZKI NA SŁONO Z SZYNKĄ I SEREM

Powinny być lekko puszyste w środku (nie piecz za długo, bo je przesuszysz) i chrupiące z zewnątrz, z wyraźnym posmakiem szynki i tylko lekkim aromatem cebulki. Smakują doskonale na ciepło i na zimno.

Babeczki na słono z szynką i serem

BABECZKI sezamowe z TAHINĄ też dają radę przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *