Obejrzano: 48
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 0 Sekundy

Azjatycka zupa z kurczakiem, którą poniżej dumnie prezentuję Wam wiele lat temu była moim pierwszym zetknięciem się z kuchnią azjatycką. Mniej więcej azjatycką, bo tak naprawdę ma ona niewiele wspólnego ze wschodem. Chyba jedynie imbir, chili i chińska przyprawa „5 smaków” powodują, że można ją przypisać tamtym regionom świata. Tak, czy siak, to bardzo smaczna zupa, mocno rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. Podana gorąca wyciśnie siódme poty z każdego. W dodatku przygotowuje się ją naprawdę szybko. No i musi być ostra, ostrość reguluj według własnej potrzeby używając świeżego chilli.


AZJATYCKA ZUPA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI

około 1300 ml domowego bulionu drobiowego;
kawałek świeżego imbiru wielkości dużego kciuka;
5 garści mrożonego zielonego groszku;
5 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej;
1 czerwona papryczka chilli;
dymka;
garść mieszanki orzechów, sezamu i pestek słonecznika lub podobne;
100 gramów makaronu ryżowego vermicelli;
150 gramów polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka;
przyprawa chińska „5 smaków”;
sos sojowy;
olej z prażonego sezamu;


AZJATYCKA ZUPA Z KURCZAKIEM PRZEPIS

1. Przygotuj mieszankę ziaren słonecznika, dyni, orzechów nerkowca lub takie, jak lubisz. Upraż na suchej patelni, wyłóż na talerzyk i odstaw na bok.

orzechy w misce

2. Imbir pokrój w cienkie plasterki, papryczkę chilli w paseczki (wraz z pestkami).

posiekany imbir papryczka chili oraz dymka

3. Przygotuj fasolkę szparagową i zielony groszek. Nie musisz ich podgotowywać, ani tym bardziej rozmrażać.

mrożona fasolka oraz groszek

4. W garnku zagrzej domowy bulionu z kurczaka. Wrzuć do niego obrany i pokrojony w plastry świeży imbir, papryczkę chilli oraz mrożone warzywa.

Azjatycka zupa z kurczakiem

5. Do zupy wlej 2 łyżki sosu sojowego. Zupę znakomicie doprawić można również olejem z prażonego sezamu, ale UWAGA! Ma on bardzo wyrazisty smak i nie każdemu zasmakuje. Wypróbuj najpierw na łyżeczce, zanim wlejesz do zupy i „zepsujesz” sobie smak.

Azjatycka zupa z kurczakiem

6. Zupę gotuj około 10 minut.

Azjatycka zupa z kurczakiem

7. W międzyczasie polędwiczki z kurczaka posól, popieprz i posyp obficie przyprawą chińską „5 smaków” (do dostania bez większych problemów w marketach).

przyprawianie polędwiczek z kurczaka przyprawą chińskie pięć smaków

8. Kurczaka smaż na oleju arachidowym do zrumienienia się – nie przesmaż go, bo będzie suchy w środku. Następnie usmażonego kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

smażenie polędwiczek z kurczaka

9. Makaron przygotuj według opisu na jego opakowaniu.

gotowanie makarony ryżowego


AZJATYCKA ZUPA Z KURCZAKIEM SPOSÓB PODANIA

Do miski włóż makaron ryżowy, nalej bulionu z warzywami. Włóż pokrojonego kurczaka, posyp wcześniej uprażonymi ziarnami i posyp sezamem (również możesz go wcześniej uprażyć, ale niekoniecznie). Dla zaostrzenia smaku dodaj jeszcze pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Azjatycka zupa z kurczakiem gotowa w 15 minut.

azjatycka zupa z kurczakiem


Wypróbuj również innej AZJATYCKIEJ zupy z KURCZAKIEM <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.