Awokado z jajkiem i krewetkami może być hitem na Waszych stołach, jeżeli tylko skrupulatnie zastosujecie się do mojego przepisu. Miękkie awokado to podstawa tej przekąski. Najlepsza jest odmiana Haas, która charakteryzuje się fioletowoczarną skórką i zawsze miękkim, apetycznym miąższem. Dzięki temu awokado można jeść od razu po jego zakupie bez konieczności oczekiwania na jego zmięknięcie poprzez zastosowanie dziwnych trików np. owijania w gazetę itd. Oczywiście możesz użyć tradycyjnego, zielonego awokado o ile będzie dojrzałe, jak należy. Drążąc awokado pozostaw odrobinę miąższu przy skórce; będzie ona sztywniejsza i łatwiej będzie się ją wypełniało farszem.


AWOKADO Z JAJKIEM I KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 awokado Haas;
  • 100 gramów krewetek koktajlowych;
  • 2 jajka;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • 1 łyżeczkę musztardy Dijon;
  • sól, pieprz;

AWOKADO Z JAJKIEM I KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj dwa jajka na twardo, obierz i wystudź.

obieranie ugotowanych jajek

2. Przekrój awokado wzdłuż, na połowę. Nożem szybko wykrój miąższ pozostawiając jedynie skórkę. Wykrojony miąższ przełóż do miski i skrop natychmiast sokiem z cytryny. Jajka przekrój na pół. Żółtka przełóż do osobnej miski i dobrze rozgnieć widelcem.

obieranie awokado

3. Wydrążone skórki z awokado również skrop sokiem z cytryny, odwróć skórką do góry i połóż na talerzu. Odłóż na bok.

przepołowione i pozbawione pestki awokado

4. Białka jajek posiekaj w bardzo drobną kosteczkę.

siekanie białka jajek

5. Miąższ awokado dobrze rozgnieć widelcem.

miażdżenie awokado widelcem

6. Do awokado dodaj rozgniecione żółtka i posiekane białko jajek.

pasta z awokado z siekanym jajkiem

7. Około 100 gramów krewetek koktajlowych wyjmij z puszki lub słoiczka, przepłucz wodą, odsącz i dodaj do awokado. Możesz również użyć rozmrożonych krewetek koktajlowych ale pamiętaj, że są one mocno glazurowane. Aby uzyskać około 100 gramów krewetek musisz kupić więc przynajmniej 200 gramów mrożonych.

Awokado z jajkiem i krewetkami

8. Małą garstkę świeżej kolendry posiekaj drobno i również dorzuć do awokado z jajkiem. Całość posól, popierz, skrop dodatkowo sokiem z cytryny.

Awokado z jajkiem i krewetkami

9. Farsz wymieszaj wstępnie, po czym dodaj 1 łyżeczkę musztardy Dijon. W razie potrzeby dopraw dodatkowo i wymieszaj.

gotowa pasta warzywna

10. Skórki z awokado wypełnij farszem. Awokado z jajkiem i krewetkami jest już właściwie gotowe, trzeba je tylko ładnie udekorować.

Awokado z jajkiem i krewetkami


AWOKADO Z JAJKIEM I KREWETKAMI

Podawaj udekorowane krewetkami koktajlowymi, kawiorem i listkami świeżej kolendry.

Awokado z jajkiem i krewetkami

O zaletach AWOKADO więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *