Awokado faszerowane jajkiem z krewetkami może być hitem na Waszych stołach, jeżeli tylko skrupulatnie zastosujecie się do mojego przepisu. Miękkie awokado to podstawa tej przekąski. Najlepsza jest odmiana Haas, która charakteryzuje się fioletowoczarną skórką i zawsze miękkim, apetycznym miąższem. Dzięki temu awokado można jeść od razu po jego zakupie bez konieczności oczekiwania na jego zmięknięcie poprzez zastosowanie dziwnych trików np. owijania w gazetę itd.. Oczywiście możesz użyć tradycyjnego, zielonego awokado, o ile będzie dojrzałe, jak należy. Drążąc awokado pozostaw odrobinę miąższu przy skórce; będzie ona sztywniejsza i łatwiej będzie się ją wypełniało farszem.


AWOKADO FASZEROWANE JAJKIEM Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 awokado Haas;
  • 100 gramów krewetek koktajlowych;
  • 2 jajka;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • 1 łyżeczkę musztardy Dijon;
  • sól, pieprz;

AWOKADO FASZEROWANE JAJKIEM Z KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj dwa jajka na twardo, obierz i wystudź.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

2. Przekrój awokado wzdłuż, na połowę. Nożem szybko wykrój miąższ pozostawiając jedynie skórkę. Wykrojony miąższ przełóż do miski i skrop natychmiast sokiem z cytryny. Jajka przekrój na pół. Żółtka przełóż do osobnej miski i dobrze rozgnieć widelcem.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

3. Wydrążone skórki z awokado również skrop sokiem z cytryny, odwróć skórką do góry i połóż na talerzu. Odłóż na bok.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

4. Białka jajek posiekaj w bardzo drobną kosteczkę.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

5. Miąższ awokado dobrze rozgnieć widelcem.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

6. Do awokado dodaj rozgniecione żółtka i posiekane białko jajek.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

7. Około 100 gramów krewetek koktajlowych wyjmij z puszki lub słoiczka, przepłucz wodą, odsącz i dodaj do awokado. Możesz również użyć rozmrożonych krewetek koktajlowych, ale pamiętaj, że są one mocno glazurowane. Aby uzyskać około 100 gramów krewetek musisz kupić więc przynajmniej 200 gramów mrożonych.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

8. Małą garstkę świeżej kolendry posiekaj drobno i również dorzuć do awokado. Całość posól, popierz, skrop dodatkowo sokiem z cytryny.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

9. Farsz wymieszaj wstępnie, po czym dodaj 1 łyżeczkę musztardy Dijon. W razie potrzeby dopraw dodatkowo i wymieszaj.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

10. Skórki z awokado wypełnij farszem. Awokado faszerowane jest już gotowe, trzeba je tylko ładnie udekorować.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami


AWOKADO FASZEROWANE JAJKIEM Z KREWETKAMI

Podawaj udekorowane krewetkami koktajlowymi, kawiorem i listkami świeżej kolendry.

AWOKADO FASZEROWANE jajkiem z krewetkami

O zaletach AWOKADO więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *