Drób Wielkanoc

Aromatyczny KURCZAK PIECZONY w mleku

kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku z dodatkiem dużej ilości czosnku, cytryn oraz aromatycznych ziół i przypraw jest bodaj najdelikatniejszym kurczakiem, jakiego jadłem. Krótkie przesmażenie całego ptaka i pieczenie go w otulinie, gdzie odparowuje mleko daje niebywałe efekty. Choć brakuje mu chrupiącej skórki to jednak kurczak jest miękki, delikatny i wyraźnie mleczny w smaku. Aż się prosi, aby podać go z lejącym się puree ziemniaczanym, a całość skropić sosem powstałym podczas pieczenia ptaka. Poezja.


PRZEPIS NA KURCZAK PIECZONY W MLEKU

SKŁADNIKI

kurczak wiejski o wadze 1,5 kg;
oliwa z oliwek;[FMP]
laska cynamonu;
świeży rozmaryn;
świeże oregano;
mnóstwo czosnku;
2 cytryny BIO;
600 ml mleka pełnotłustego;
sól, pieprz;


KURCZAK PIECZONY W MLEKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kurczak pieczony w mleku składniki

2. Obierz czosnek, dużo czosnku. Pamiętaj, że zimą w środku czosnku znajdziesz ogromny, nieładny kieł (dowiedz się <<co zrobić, żeby czosnek nie śmierdział>>). Kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym, jak na zdjęciu.

dwie cytryny obrany i pokrojony czosnek

3. Skrop ptaka niewielką ilością oliwy i dobrze ją wmasuj w niego. Następnie obsmaż kurczaka na patelni ze wszystkich stron na rozgrzanej do średniej temperatury oliwie.

smażenie kurczaka w całości

4. Do przesmażonego kurczaka na patelni dorzuć czosnek, świeże oregano i rozmaryn oraz korę cynamonową. Wyciśnij sok z dwóch cytryn, a następnie również cytryny wrzuć na patelnię. Smaż 2-3 minuty, aż smaki połączą się. Pachnie w całej kuchni, prawda?

blank

5. Na koniec polej kurczaka mlekiem wlewając je na patelnię.

kurczak pieczony w mleku

6. Podczas, gdy danie dusi się na patelni dodaj skórkę z 1-2 cytryn. Całość posyp solą i pieprzem.

kurczak pieczony w mleku

7. Przełóż kurczaka na kratkę znajdującą się w brytfance, a następnie wlej do niej całą zawartość patelni. To ścięte białko to kazeina, nic w tym złego, więc nie zamartwiaj się, że coś Ci się nie udało.

kurczak pieczony w mleku

8. Już pięknie pachnie, a zobaczysz jak będzie smakować po upieczeniu. Owiń brytfankę folią aluminiową tak, aby żaden smak nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Danie ma powstać w sposób podobny, jak marokański <<TAŻIN>>. Kurczak pieczony w mleku powinien spędzić teraz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza 1 godzinę.

kurczak pieczony w mleku

9. Po upływie godziny zdejmij folię aluminiową z kurczaka, polej go sosem z dna brytfanki i wstaw ponownie do piekarnika już bez przykrycia. Piecz 30-40 minut.

blank

10. Danie jest gotowe, gdy kurczak jest miękki i pięknie rumiany. Owszem, brak mu chrupiące skórki, ale ma za to inne walory smakowe.

kurczak pieczony w mleku[/FMP]


KURCZAK PIECZONY W MLEKU PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj z puree ziemniaczanym polane niezwykłym, aromatycznym sosem wytworzonym podczas pieczenia.

kurczak pieczony w mleku


(2) Komentarze

  1. blank
    says:

    uwierz, że smakuje jeszcze lepiej 😉

  2. blank

    Wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.