Kurczak pieczony w mleku z czosnkiem i oregano

Kurczak pieczony w całości w mleku z dodatkiem dużej ilości czosnku, cytryn oraz aromatycznych ziół i przypraw.

Kurczak pieczony w mleku z dodatkiem dużej ilości czosnku, cytryn oraz aromatycznych ziół i przypraw jest bodaj najdelikatniejszym kurczakiem, jakiego jadłem. Krótkie przesmażenie całego ptaka i pieczenie go w otulinie, gdzie odparowuje mleko daje niebywałe efekty. Choć brakuje mu chrupiącej skórki to jednak kurczak jest miękki, delikatny i wyraźnie mleczny w smaku. Aż się prosi, aby podać go z lejącym się puree ziemniaczanym, a całość skropić sosem powstałym podczas pieczenia ptaka. Poezja.

Składniki

kurczak wiejski o wadze 1,5 kg;
oliwa z oliwek;
laska cynamonu;
świeży rozmaryn;
świeże oregano;
mnóstwo czosnku;
2 cytryny BIO;
600 ml mleka pełnotłustego;
sól, pieprz;

Przepis na kurczak pieczony w mleku

Obierz czosnek, dużo czosnku. Pamiętaj, że zimą w środku czosnku znajdziesz ogromny, nieładny kieł, który należy usunąć. Kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym. Skrop ptaka niewielką ilością oliwy i dobrze ją wmasuj. Następnie obsmaż kurczaka na patelni ze wszystkich stron na oliwie rozgrzanej do średniej temperatury.

Do przesmażonego kurczaka na patelni dorzuć czosnek, świeże oregano i rozmaryn, a także korę cynamonową. Wyciśnij sok z dwóch cytryn, a następnie również cytryny wrzuć na patelnię. Smaż 2-3 minuty, aż smaki połączą się. Pachnie w całej kuchni, prawda? Na koniec polej kurczaka mlekiem wlewając je na patelnię, a następnie dodaj skórkę z 1-2 cytryn. Całość posyp solą i pieprzem.

Przełóż kurczaka na kratkę znajdującą się w brytfance, a następnie wlej do niej całą zawartość patelni. To ścięte białko to kazeina, nic w tym złego, więc nie zamartwiaj się, że coś Ci się nie udało. Już pięknie pachnie, a zobaczysz jak będzie smakować po upieczeniu. Owiń brytfankę folią aluminiową tak, aby żaden smak nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Danie ma powstać w sposób podobny, jak marokański tażin (zobacz przepis na tażin z kurczaka). Kurczak pieczony w mleku powinien spędzić teraz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza 1 godzinę.

Kurczak pieczony w mleku sposób podania

Po upływie godziny zdejmij folię aluminiową z kurczaka, polej go sosem z dna brytfanki i wstaw ponownie do piekarnika już bez przykrycia. Piecz 30-40 minut. Danie jest gotowe, gdy kurczak jest miękki i pięknie rumiany. Owszem, brak mu chrupiącej skórki, ale ma za to inne walory smakowe. Podawaj z puree ziemniaczanym polane niezwykłym, aromatycznym sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Rekomendowane przepisy

2 komentarze

  1. blank

    Wygląda pysznie!

    1. blank

      Uwierz, że smakuje jeszcze lepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *