Kurczak pieczony w mleku z dodatkiem dużej ilości czosnku, cytryn oraz aromatycznych ziół i przypraw jest bodaj najdelikatniejszym kurczakiem, jakiego jadłem. Krótkie przesmażenie całego ptaka i pieczenie go w otulinie, gdzie odparowuje mleko daje niebywałe efekty. Choć brakuje mu chrupiącej skórki to jednak kurczak jest miękki, delikatny i wyraźnie mleczny w smaku. I pełen aromatów, które skrywa w sobie to danie. Aż się prosi, aby podać go z lejącym się puree ziemniaczanym, a całość skropić  sosem powstałym podczas pieczenia ptaka. Rozumiecie; czosnek, rozmaryn, oregano, cynamon, oliwa, dużo cytryny, mleko. Całość po prostu zabójcza. No i ten smak mięsa, który przeszedł przyprawami i ziołami. Poezja.


KURCZAK PIECZONY W MLEKU

SKŁADNIKI:

  • kurczak wiejski o wadze 1,5 kg;
  • oliwa z oliwek;
  • laska cynamonu;
  • świeży rozmaryn;
  • świeże oregano;
  • mnóstwo czosnku;
  • 2 cytryny BIO;
  • 600 ml mleka pełnotłustego;
  • sól, pieprz;

KURCZAK PIECZONY W MLEKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kurczak pieczony w mleku

2. Obierz czosnek, dużo czosnku. Pamiętaj, że zimą w środku czosnku znajdziesz ogromny, nieładny kieł. Co z nim zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.

obieranie czosnku

3. Kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym, jak na zdjęciu.

kurczak pieczony w mleku

4. Skrop ptaka niewielką ilością oliwy i dobrze ją wmasuj w niego.

kurczak doprawiony i skropiony oliwą

5. Obsmaż kurczaka na patelni ze wszystkich stron na rozgrzanej do średniej temperatury oliwie.

smażenie kurczaka w całości

6. Do przesmażonego kurczaka na patelni dorzuć czosnek, świeże oregano i rozmaryn oraz korę cynamonową. Wyciśnij sok z dwóch cytryn, a następnie również cytryny wrzuć na patelnię. Smaż 2-3 minuty, aż smaki połączą się. Pachnie w całej kuchni, prawda?

kurczak pieczony w mleku

7. Na koniec polej kurczaka mlekiem wlewając je na patelnię.

kurczak pieczony w mleku

8. Podczas, gdy danie dusi się na patelni dodaj skórkę z 1-2 cytryn. Całość posyp solą i pieprzem.

kurczak pieczony w mleku

9. Przełóż kurczaka na kratkę znajdującą się w brytfance, a następnie wlej do niej całą zawartość patelni. To ścięte białko to kazeina, nic w tym złego, więc nie zamartwiaj się, że coś Ci się nie udało.

kurczak pieczony w mleku

10. Już pięknie pachnie, a zobaczysz jak będzie smakować po upieczeniu.

kurczak pieczony w mleku

11. Owiń brytfankę folią aluminiową tak, aby żaden smak nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Danie ma powstać w sposób podobny, jak marokański <<TAŻIN>>. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

kurczak pieczony w mleku

12. Po upływie godziny zdejmij folię aluminiową z kurczaka, polej go sosem z dna brytfanki i wstaw ponownie do piekarnika już bez przykrycia. Piecz 30-40 minut.

kurczak pieczony w mleku

13. Danie jest gotowe, gdy kurczak jest miękki i pięknie rumiany. Owszem, brak mu chrupiące skórki, ale ma za to inne walory smakowe.

kurczak pieczony w mleku


AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY W MLEKU

Podawaj z puree ziemniaczanym polane niezwykłym, aromatycznym sosem wytworzonym podczas pieczenia.

kurczak pieczony w mleku


2 thoughts on “Aromatyczny KURCZAK PIECZONY w mleku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *