Ananas zwany jest często królem owoców. Nic dziwnego, bowiem ma w sobie tyle smaku, soczystości i tyle słodyczy, że większość owoców może jedynie wzdychać z zazdrości. Ananas ma wiele zastosowań. Można go jeść na surowo, ale może być z powodzeniem używany jako dodatek do wszelakich dań w wielu kuchniach narodowych. Użycie ananasa w daniach kuchni tajskiej, czy w słynnej pizzy hawajskiej stały się już klasykami. Dzisiaj dowiesz się, jak łatwo obrać ten pyszny owoc  i poznasz kilka trików, aby Twój ananas był jeszcze smaczniejszy.


ANANAS JAK ŁATWO OBRAĆ OWOC

SKŁADNIKI:

  • 1 duży ananas;
  • duży, ostry nóż;

ANANAS OBIERAMY OWOC:

1. Wejdź w posiadanie w dowolny sposób całkiem sporego ananasa. Jeżeli kupisz go w naszym kraju z pewnością będzie niedojrzały. Będzie twardy i zielony.

ananas

2. Gdy złapiesz za dowolny liść takiego niedojrzałego ananasa ani drgnie, aby opuścić swe potulne gniazdko. Nie ma rady, trzeba odstawić ananasa na kilka dni. Połóż go gdzieś z boku na wierzchu, aby dojrzał i zmięknął.

ananas

3. Po kilku dniach nasz ananas nabiera rumieńców. Staje się żółty, choć jego liście tracą żywy, zielony kolor. Na liściach nam jednak nie zależy, a na dobrym smaku samego owocu.

ananas

4. O dojrzałości ananasa najlepiej świadczy łatwo dający się wyrwać dowolny liść.

ananas

5. Można już obierać nasz owoc. Najpierw odkrój po plastrze po obu jego stronach, od strony liści i od spodu.

ananas

6. Ustaw ananasa jedną z odkrojonych stron do góry i przekrój do wzdłuż na połowę.

ananas

7. Teraz możesz zobaczyć, że Twój ananas ma piękny kolor i jest naprawdę dojrzały. Smakować będzie znakomicie. Jeżeli po bokach Twój owoc jest lekko nadgnity znak to, że dojrzewał za długo. Masz nauczkę na przyszłość 😉

ananas

8. Ostrym, dużym nożem odkrój skórę z każdej połówki ananasa.

ananas

9. Jeżeli obetniesz za cienko nadal na miąższu pozostaną „oczka”, które są twarde i niejadalne. Jeżeli za grubo pozbawisz się części tego wspaniałego owocu. Pamiętaj. Trening czyni mistrzem.

ananas

10. Następnie z każdej połówki wytnij ze środka głąb. Jest on twardy i niejadalny, choć oczywiście zawsze po odkrojeniu należy go „wyssać” z tego, co się da.

ananas

11. Mamy już pięknie obraną połówkę ananasa, teraz pora zrobić to samo z jego drugą połową.

ananas

12. Na koniec pokrój owoc na kawałki wielkości, jakie lubisz. Można już zajadać ze smakiem. Co za smak, co za soczystość!

ananas


ANANAS JAK ŁATWO OBRAĆ OWOC

Ananas szybko się psuje, więc jeżeli nie masz zamiaru zjeść go od razu po prostu schowaj go do lodówki. Tak przechowany będzie na drugi dzień smakował równie wybornie.

ananas

Rozsmakuj się również w MANGO jak je obrać dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *