Al dente w języku włoskim oznacza „na ząb”. I tak też ma być ugotowany makaron na sposób włoski. W potocznym rozumieniu al dente oznacza po prostu, że makaron powinien stawiać lekko opór pod zębem. Nie oznacza to jednak absolutnie, że ma być ugotowany na „półtwardo”. Czy makaron gotowy sprawdzić najlepiej nadgryzając lekko jedną sztukę lub jak w przypadku spaghetti przełamując jedną nitkę i sprawdzając, czy w środku makaron jest jaśniejszy niż na zewnątrz.

AL DENTE CZY ZWYKŁA KLUCHA

Specyfika gotowania makaronu na sposób włoski polega na tym, że po jego ugotowaniu to właśnie makaron dodaje się do garnka (lub na patelnię) z sosem, nigdy odwrotnie. Tam następuje łączenie się składników – trwa to zwykle około 1 minuty. W tym czasie makaron „dochodzi”. Tu tkwi zatem istota i sens gotowaniu makaronu „na ząb”.

al dente makaron
Makaron paccheri z owocami morza w jednej z restauracji w Amalfi.

Specyfiką nas, Polaków, szczególnie w czasach poprzedniego systemu stało się serwowanie makaronu kompletnie rozgotowanego. W Warszawie na makaron mówi się „kluski”, co wbrew pozorom nie jest regionalizmem, a brakiem zrozumienia istoty włoskiej pasty. Makaron, miast przyjemnie oddawać swój smak i cudnie z sosem i pozostałymi składnikami współgrać stanowi jedną, wielką pulpę, najczęściej w dodatku zalaną furą sosu.

Tymczasem we Włoszech makaron ma tak wielkie poszanowanie w tamtejszej kuchni, jest tak uwielbiany, że sam w sobie stanowi rarytas, dlatego sos traktuje się jedynie jako przyprawę doń. A to decyduje o jego ilości, jaką serwuje się z makaronem.

makaron z sosem pomidorowym
Rozgotowane spaghetti zalane sosem pomidorowym w jednej z krakowskich „włoskich” restauracji…

MAKARONOWY ZAWRÓT GŁOWY

W samych Włoszech rodzajów makaronu jest ponoć około 1000, a każdy z nich ma swoje zastosowanie. Do ciężkich, gęstych sosów mięsnych stosuje się np. szerokie lub nieco węższe wstążki (pappardelle, tagliatelle), aby sos miał co oblepić, a sam makaron mógł tenże sos utrzymać. Jeżeli dodatków niewiele, a sos na bazie oliwy najlepiej sprawdzą się makarony delikatne, cienkie, takie jak spaghetti, czy bucatini.

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

al dente makaron
Woda z gotowania makaronu dodana na koniec pozwala mu dojść i poprawia strukturę sosu.

MARIA, BUTTA LA PASTA!!!

„Maria, gotuj makaron”. Takimi słowami anonsuje się Włoch dzwoniąc do żony tuż przed powrotem do domu. Znak to, że jest w drodze, ale na tyle blisko, że dotrze na obiad za kilka minut. Te kilka minut wystarczy, aby małżonka ugotowała pyszną, włoską pastę. Włosi tak bardzo kochają makaron, że szkoda im stracić choćby minutę w oczekiwaniu na talerz gorącej pasty.

Aha, i pamiętajcie proszę, że ravioli to również makaron (a nie pierogi), ponieważ przygotowuje się je z ciasta makaronowego. To tak ogromna różnica, jak ta między makaronem (pastą), a kluskami (makaronem „z warszawska”).


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *