Żurek wielkanocny, taki zrobiony na białej kiełbasie, a może raczej barszcz biały… Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Żurek i barszcz biały nie jest tak gęsty i treściwy, jak np. żur śląski. Podobnie jednak jak ten ostatni to idealna zupa na chłodniejsze dni.

Bardzo ważne jest, aby do żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Podczas gotowania odda ona smak i nada zupie pysznego aromatu. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. Do zupy dodaję również uprzednio namoczone 2-4 kapelusze suszonych podgrzybków, dzięki czemu żurek zyskuje wyraźnie na smaku.

 

ŻUREK WIELKANOCNY

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów surowej, białej kiełbasy;
  • 2-4 kapelusze suszonych podgrzybków;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • mały kawałek selera;
  • 1 główka czosnku;
  • 2 łyżki suszonego majeranku;
  • 2 liście laurowe;
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej 18% śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym rondelku umieść 2-4 kapelusze suszonych podgrzybków i zalej 200 ml gorącej wody. Mocz grzyby w ten sposób 15 minut.

 

2. Przygotuj pozostałe składniki zupy.

 

3. Oczywistym jest, że żurek „potrzebuje” ogromnych ilości czosnku 😉 U mnie z pewnością jest to cała główka. Oczywiście „wyząbkowana”.

 

4. Białą kiełbasę włóż do garnka i zalej 1,8 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij szumowiny. Następnie umieść w garnku marchewkę, pietruszkę, seler, 1 łyżkę suszonego majeranku, garstkę zmiażdżonych ziaren pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Wlej również wodę z moczenia grzybów oczywiście z grzybami. Aby uzyskać jeszcze lepszy wywar możesz dodać również 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego, ale jest to sprawa indywidualna.

 

5. Do garnka włóż również obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. U mnie, tak jak pisałem powyżej cała główka, a czasem i więcej 😉

 

6. Zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj wywar 30-40 minut. Około 10 minut przed upływem tego czasu ponakłuwaj kiełbasę, aby uwolnić jej smaki do wywaru. Jeżeli zrobisz to wcześniej kiełbasa stanie się zbyt sucha, a tak i kiełbasa, i zupa zyskują na smaku.

 

7. Gdy wywar jest gotowy wyjmij wszystkie składniki z garnka i odłóż na bok. Teraz pora na wlanie zakwasu. Zakwas na żurek to oczywiście rzecz niezwykle istotna, decydująca w tym samym stopniu, co jakość wywaru o końcowym smaku żurku. Najlepszy jest oczywiście domowy zakwas, ale jeżeli takim nie dysponujesz poszukaj w swojej okolicy dobrego zakwasu od lokalnych producentów. Wbrew pozorom akurat w tym względzie wybór jest ogromny i jeżeli trochę się zakręcisz znajdziesz bez większych problemów dobrej jakości zakwas na żurek. Takiego zakwasu potrzebne będzie 0,5 litra.

UWAGA: Zakwas na żurek musi być wysokiej jakości.

 

8. Do zupy wlej zakwas i zamieszaj. W zależności od tego, jak kwaśny żurek lubisz wlej mniej lub więcej zakwasu. Pamiętaj: zawsze lepiej wlać mniej zakwasu i potem ewentualnie go dolać, aniżeli wlać cały i jeść żurek na białej kiełbasie kwaśny, jak cytryna 😉

 

9. Ugotowaną kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w nieduże kawałki.

 

10. W szklance rozpuść 1 płaską łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki 18 % kwaśnej śmietany i zahartuj chochlą zupy. Zamieszaj i wlej zawartość szklanki do zupy.

 

11. Wrzuć do żurku pokrojoną kiełbasę i pokrojone, ugotowane kapelusze podgrzybków.

 

12. Ja zwykle w tym momencie dodatkowo dodaję suszonego majeranku i czosnku – jeżeli dla Ciebie smak jest OK, nie musisz tego robić – doprawiaj zawsze według swoich upodobań.

 

13. Żurek wielkanocny jest dobry zaraz po ugotowaniu, ale jeszcze lepszy na drugi dzień.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “ŻUREK WIELKANOCNY na białej kiełbasie”

  1. tak, znam ten podział i w sumie trudno z nim się nie zgodzić. jednak do zakwasu na barszcz też zwykle dodaje się i mąki żytniej… tak czy siak oba dobre – ja przynajmniej uwielbiam 😉

  2. żurek – zakwas z mąki żytniej
    barszcz biały – zakwas z mąki pszennej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *