ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

Żur na maślance z chrzanem to zupełnie inna zupa od tradycyjnego żuru, a tym bardziej żurku, czy też barszczu białego. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żurku. To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym. Żur na maślance będzie zdecydowanie lepszy, gdy Wasza maślanka będzie prawdziwa, a nie zrobiona z mleka w proszku. Czytajcie uważnie etykiety i wybierzecie maślankę jak najbardziej naturalną. Wtedy Wasz żur na maślance będzie smakował, jak należy. Poczujecie różnicę.

 

ŻUR NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

  • 2 litry wysokiej jakości maślanki;
  • 300 gramów dobrej jakości kiełbasy zwyczajnej;
  • 500 ml dobrego jakościowo zakwasu na żur;
  • 1 duża cebula;
  • 1 główka czosnku;
  • suszony majeranek;
  • gęsi smalec;
  • chrzan tarty;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zadbaj, aby każdy z nich było jak najwyższej jakości.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

2. Maślankę wlej do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

3. Gdy maślanka zacznie się podgrzewać zacznie się ścinać. Zbierz wtedy łyżką cedzakową tworzący się twaróg.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

4. Zebrany ser odcedź na gazie; tę zwiąż i powieś ser do odcieknięcia. Będzie znakomity do jedzenia, o ile nie był zbyt zagrzany – wtedy będzie za twardy i za suchy. Serwatkę pozostaw w garnku.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

5. Na patelni rozgrzej gęsi smalec i wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy ta się lekko przyrumieni wrzuć posiekaną drobno cebulę.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

6. Gdy cebula się zeszkli przełóż zawartość patelni do gotującej się serwatki. Dodaj również obrane i pokrojone grubo ząbki czosnku.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

7. Dodaj do zupy garść suszonego majeranku oraz sól i pieprz do smaku.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

8. Wlej do żuru zakwas – zakwasi on zupę dość mocno, ale nie przejmuj się. Żur na maślance to nie zupa dla mięczaków, ale porządna, tradycyjna polska zupa, jak dawniej się jadało. I taka właśnie ma być – dość kwaśna.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

9. Dodaj również starty świeży chrzan. Taki bez zbędnych dodatków. Ile? Według uznania. Ja proponuję dużo.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

10. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody 1 kopiatą łyżeczkę mąki pszennej. Dodaj do niej 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Zahartuj i wlej śmietanę do zupy. Zagotuj.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

 

11. Żur na maślance, jak każda porządna zupa najlepszy jest na dzień następny, gdy wszystkie smaki przemacerują się. Podawaj z jajkiem na twardo posypany szczypiorkiem i świeżo startym chrzanem.

ŻUR NA MAŚLANCE z chrzanem

Wolisz BARSZCZ BIAŁY ? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *