Zupa ze świeżych grzybów

Drukuj przepis

Zupa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja pojawiająca się na naszych stołach już późnym latem, a i jesienią, gdy grzybów pod dostatkiem nie sposób odmówić sobie talerza pysznej grzybowej. Rzecz oczywista – grzyby muszą być świeże, pachnące, w przeciwnym wypadku Wasza zupa nie będzie smakować, jak należy. Idealnie, jeżeli masz las pod nosem i znasz się na grzybach. Jeżeli nie zdaj się… na własny nos . Jeżeli grzyb wyraźnie pachnie oznacza to, że jest świeży i jeżeli nie ma robaków będzie pyszny. Moja zupa ze świeżych grzybów zawiera trzy rodzaje tych leśnych skarbów: prawdziwki, kozaki i podgrzybki. Jeżeli chcesz możesz dorzucić jeszcze garść maleńkich kurek, które świetnie ozdobią zupę 😉

 

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów świeżych prawdziwków;
  • 300 gramów świeżych kozaków;
  • 300 gramów świeżych podgrzybków;
  • 2 marchewki;
  • 3 pietruszki;
  • natka pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 1 duża cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2 garści makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Z marchewki, pietruszki, selera i części natki ugotuj wywar jarzynowy. Finalnie będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Oczywiście jeżeli masz domowy wywar jarzynowy przygotowany wcześniej pomiń ten krok i usuń składniki potrzebne do jego przygotowania.

 

3. Grzyby oczyść z nieczystości kozikiem. Grzybów nigdy nie myję, aby nie nasiąknęły wodą, lecz króciutki i intensywnie płuczę. Tobie również polecam tę metodą – zrób to tuż przed krojeniem grzybów. Po przelaniu grzybów bieżącą wodą od razu odsącz je potrząsając zdecydowanie durszlakiem.

 

4. Pokrój grzyby w paski i kawałki – nie za drobno, bo podczas duszenia, a potem gotowania grzyby rozpadną się i powstanie okropna masa… Pokrojone grzyby powinny nadal przypominać, że … nimi są – nie krój ich bezmyślnie i byle jak. Dzięki temu będą cieszyć oko również na talerzu.

 

5. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

 

6. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej lekko 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone grzyby, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż kilka minut mieszając nie za często, aby nie zniszczyć kształtu grzybów.

 

7. Na małej patelni obok rozgrzej nieco masła i wrzuć cebulę. Ja dodałem jeszcze nieco domowego smalcu wieprzowego z dodatkiem papryki – taki smalec wytopił mi się podczas pieczenia żeberek wieprzowych… Czy muszę dodawać, jak wspaniały smak ma ten smalec? A zatem dodaj drobinę takiego typu cuda (jak masz) do smażącej się cebuli, ale nie za dużo – by nie zabić smaku grzybów potem 😉

 

8. Grzyby, gdy już zrumienią się po odparowaniu wody z nich wypływającej połącz z przesmażona cebulką.

 

9. Na patelnię z grzybami wsyp 1 kopiatą łyżkę mąki. Zamieszaj delikatnie i przesmaż 1 minutę.

 

10. Wsyp małą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki – nie za dużo, bo zmienisz całkowicie kolor zupy. Dodaj również do smaku nieco suszonego tymianku.

 

11. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zamieszaj wszystko, aby powstała gęsta masa z grzybami.

 

12. Do garnka wlej przygotowany wywar jarzynowy, zagotuj go, a następnie wlej do niego zawartość patelni, czyli podduszone grzyby.

 

13. Jeżeli trzeba uzupełnij gorącą wodą, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj zupę na wolnym ogniu 20 minut.

 

14. Zupa „wykończona” zostanie ostrą, czerwoną papryczką chilli i natką pietruszki, a ponadto wzbogacona będzie niewielką ilością makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu). Przygotuj te składniki.

 

15. Wrzuć garść makaronu do zupy – mój gotuje się 5 minut. Jeżeli Twój potrzebuje więcej czasu wrzuć go odpowiednio wcześniej.

 

16. Posiekaj papryczkę chilli w plasterki i również wrzuć ja do zupy.

 

17. Do szklanki wlej 2 kopiate łyżki śmietany. To musi być najlepsza śmietana, jaką jesteś w stanie dostać. Najlepiej wiejska, sprawdzona. Tak, nawet śmietana robi różnicę w zupie.

 

18. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, zamieszaj i wlej całość do garnka z zupą. Zagotuj.

 

19. Przesiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy. Wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa ze świeżych grzybów jest gotowa.

 

20. Zupa ze świeżych grzybów to znakomita pozycja zarówno na niedzielny obiad, jak i na zwykły posiłek w ciągu tygodnia. Smakować będzie zawsze wybitnie 🙂

Spróbuj mojej zupy grzybowej z kurkami – przepis znajdziesz TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial