ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

Zupa ze świeżych grzybów leśnych to obowiązkowa pozycja pojawiająca się na naszych stołach już późnym latem, a i jesienią, gdy grzybów pod dostatkiem nie sposób odmówić sobie talerza pysznej grzybowej. Rzecz oczywista – grzyby muszą być świeże, pachnące, w przeciwnym wypadku Wasza zupa nie będzie smakować, jak należy. Idealnie, jeżeli masz las pod nosem i znasz się na grzybach. Jeżeli nie zdaj się… na własny nos. Jeżeli grzyb wyraźnie pachnie oznacza to, że jest świeży i jeżeli nie ma robaków będzie pyszny.

Moja zupa ze świeżych grzybów zawiera trzy rodzaje tych leśnych skarbów: prawdziwki, kozaki i podgrzybki. Jeżeli chcesz możesz dorzucić jeszcze garść maleńkich kurek, które świetnie ozdobią zupę.

 

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów świeżych prawdziwków;
  • 300 gramów świeżych kozaków;
  • 300 gramów świeżych podgrzybków;
  • 2 marchewki;
  • 3 pietruszki;
  • natka pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 1 duża cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2 garści makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

2. Z marchewki, pietruszki, selera i części natki ugotuj wywar jarzynowy. Finalnie będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Oczywiście jeżeli masz domowy wywar jarzynowy przygotowany wcześniej pomiń ten krok i usuń składniki potrzebne do jego przygotowania.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

3. Grzyby oczyść z nieczystości kozikiem. Grzybów nigdy nie myję, aby nie nasiąknęły wodą, lecz króciutki i intensywnie płuczę. Tobie również polecam tę metodą – zrób to tuż przed krojeniem grzybów. Po przelaniu grzybów bieżącą wodą od razu odsącz je potrząsając zdecydowanie durszlakiem.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

4. Pokrój grzyby w paski i kawałki – nie za drobno, bo podczas duszenia, a potem gotowania grzyby rozpadną się i powstanie okropna masa… Pokrojone grzyby powinny nadal przypominać, że … nimi są – nie krój ich bezmyślnie i byle jak.

UWAGA: Grzyby pokrój tak, aby cieszyły oczy również na talerzu.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

5. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

6. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej lekko 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone grzyby, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż kilka minut mieszając nie za często, aby nie zniszczyć kształtu grzybów.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

7. Na małej patelni obok rozgrzej nieco masła i wrzuć cebulę. Ja dodałem jeszcze nieco domowego smalcu wieprzowego z dodatkiem papryki – taki smalec wytopił mi się podczas pieczenia żeberek wieprzowych… Czy muszę dodawać, jak wspaniały smak ma ten smalec? A zatem dodaj drobinę takiego typu cuda (jak masz) do smażącej się cebuli, ale nie za dużo – by nie zabić smaku grzybów potem.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

8. Grzyby, gdy już zrumienią się po odparowaniu wody z nich wypływającej połącz z przesmażona cebulką.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

9. Na patelnię z grzybami wsyp 1 kopiatą łyżkę mąki. Zamieszaj delikatnie i przesmaż 1 minutę.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

10. Wsyp małą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki – nie za dużo, bo zmienisz całkowicie kolor zupy. Dodaj również do smaku nieco suszonego tymianku.

UWAGA: Odrobina mielonej papryki poprawi kolor i smak zupy grzybowej.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

11. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zamieszaj wszystko, aby powstała gęsta masa z grzybami.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

12. Do garnka wlej przygotowany wywar jarzynowy, zagotuj go, a następnie wlej do niego zawartość patelni, czyli podduszone grzyby.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

13. Jeżeli trzeba uzupełnij gorącą wodą, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj zupę na wolnym ogniu 20 minut.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

14. Zupa „wykończona” zostanie ostrą, czerwoną papryczką chilli i natką pietruszki, a ponadto wzbogacona będzie niewielką ilością makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu). Przygotuj te składniki.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

15. Wrzuć garść makaronu do zupy – mój gotuje się 5 minut. Jeżeli Twój potrzebuje więcej czasu wrzuć go odpowiednio wcześniej.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

16. Posiekaj papryczkę chilli w plasterki i również wrzuć ja do zupy.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

17. Do szklanki wlej 2 kopiate łyżki śmietany. To musi być najlepsza śmietana, jaką jesteś w stanie dostać. Najlepiej wiejska, sprawdzona. Tak, nawet śmietana robi różnicę w zupie.

UWAGA: Dobra, kwaśna śmietana wzbogaci smak zupy grzybowej.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

18. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, zamieszaj i wlej całość do garnka z zupą. Zagotuj.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

19. Przesiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy. Wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa ze świeżych grzybów jest gotowa.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

 

20. Zupa ze świeżych grzybów to znakomita pozycja zarówno na niedzielny obiad, jak i na zwykły posiłek w ciągu tygodnia. Smakować będzie zawsze wybitnie.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH grzybów leśnych

Spróbuj mojej ZUPY grzybowej z KURKAMI – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *