Zupa ze świeżej fasoli z majerankiem i cząbrem

Zupa ugotowana ze świeżej fasoli na bazie domowego bulionu z dodatkiem startych warzyw oraz wędliny.

Zupa ze świeżej fasoli smakuje super. Bo fasolę bardzo poważam. I lubię. Ale nieczęsto zdarza mi się mieć możliwość przyrządzenia jakiejś potrawy ze świeżej fasoli. Pozostaje zatem ta sucha, zwykle trzeba moczyć ją przez kilka godzin, a następnie dość długo gotować. Albo skorzystać z tej z puszki tam, gdzie jest to możliwe. Przygotowanie tej zupy trwa ledwie chwilę, co jest szczególnie zaskakujące dla wszystkich, którzy przyrządzają ją po raz pierwszy. Oczywiście mój przepis możecie dowolnie modyfikować, ale ja polecam zupę właśnie według niego.

Składniki

600 gramów świeżej, drobnej fasolki;
1 litr domowego bulionu drobiowego lub warzywnego;
80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
suszony majeranek;
suszony cząber;
3 spore ziemniaki;
nieduża marchewka;
1 pietruszka;
cebula;
kawałek selera;
1 duży pomidor;
masło;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Zupa ze świeżej fasoli przepis

Potrzebować będziesz około 600 gramów świeżej fasolki. Fajnie, jeżeli będzie różnokolorowa, ale pamiętaj, że im ciemniejsza fasolka, tym kolor zupy będzie mniej ciekawy. Ta, jaką mnie udało się zdobyć wydaje się być optymalna. Fasolkę dobrze opłucz, przełóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut, tyle potrzebowała „moja” fasolka, aby stać się „al dente”.

Obierz trzy większe ziemniaki, pokrój je w niedużą kostkę i wrzuć do zupy. Do każdej mojej fasolówki zawsze dodaję warzywa. Tym razem będzie to jedna marchewka, pietruszka, trochę selera, a także cebula. Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa dodaj do zupy i wlej jeden litr domowego bulionu drobiowego lub warzywnego.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przygotuj również 80 gramów dobrej, wędzonej dymem szynki szwarcwaldzkiej lub innej, swojej ulubionej (im bardziej aromatyczna szynka, tym bardziej podkręci smak zupy). Szynkę posiekaj drobno. Następnie na niewielkiej ilości masła i oleju podsmaż pokrojone cebulę i szynkę.

Zupa ze świeżej fasoli sposób przygotowania

Gdy szynka lekko się zrumieni wsyp dwie łyżeczki mąki. Mieszając od czasu do czasu smaż całość 2 minuty, aż mąka się nieco przyrumieni. Podlej niewielką ilością bulionu, a po rozpuszczeniu się mąki ciągle mieszając dolej chochelkę zupy i rozprowadź na patelni tak, aby zasmażka nie miała grudek. Zasmażkę przelej do zupy.

Dodaj do zupy nieco soli, pieprzu oraz szczyptę suszonego majeranku i cząbru. Ja dodałem również startego dużego pomidora dla podkręcenia smaku i poprawienia koloru zupy. Zupa zyskuje na smaku, gdy tuż przed jej podaniem posypiesz ją posiekanym szczypiorkiem.


Spróbuj także jak wybornie smakuje grecka zupa soczewicowa super danie dla bezmięsnych. Przekonaj się jak smaczna może być zupa z fasolki szparagowej przygotowana na kurczaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *