Zupa z soczewicy ze szpinakiem

Drukuj przepis

Zupa z soczewicy ze szpinakiem to moje kolejne „podejście” do osób stroniących od tego pysznego warzywa strączkowego. Czerwona soczewica, bo taką w mojej zupie użyłem gotuje się błyskawicznie, częściowo się rozpada nadając zupie nie tylko wyjątkowego smaku, ale i doskonałej konsystencji. Zupa jest bardzo zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pamiętaj, aby przed ugotowaniem soczewicę dobrze wypłukać pod bieżącą  wodą i nie solić zupy, aż do momentu ugotowania się soczewicy, w przeciwnym razie soczewica po prostu nie zmięknie.

 

SKŁADNIKI:

  • 1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 150 gramów czerwonej soczewicy;
  • 1 marchewka;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • mały kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych;
  • 100 gramów świeżego szpinaku;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet z białego wina;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • jogurt naturalny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą każdej domowej zupy powinien być domowy wywar: drobiowy, warzywny lub wołowy. Moja zupa z soczewicy ze szpinakiem ma zacięcie bezmięsne, więc rozsądne byłoby zastosowanie wywaru warzywnego. Ja jednak preferuję zupy na bazie wywaru drobiowego i takiego użyłem w tym przypadku. Ważne, by był to wywar domowej roboty. Możesz go oczywiście przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. W takim przypadku zupę przygotujesz błyskawicznie.

 

2. Gdy już masz gotowy bulion przygotuj pozostałe składniki zupy. Kupując soczewicę zwróć uwagę, że jest jej całkiem sporo rodzajów – nie kupuj tej najtańszej, która ma zwykle zniszczone ziarna i brzydki kolor. Ta najlepszej jakości jest o niebo lepsza, smaczniejsza i niewiele droższa, od tej kiepskiej…

 

3. Marchewkę, cebulę i seler naciowy obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

4. Czosnek obierz i drobno posiekaj, imbir obierz i pokrój w cienkie paski, papryczkę chilli posiekaj bardzo drobno.

 

5. Umyj pomidory i szpinak, pozostaw do odcieknięcia.

 

6. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć posiekane marchewkę, cebulę i seler naciowy. Smaż warzywa na wolnym ogniu 5-8 minut często mieszając, aż nieco zmiękną i zaczną wypuszczać aromat. Warzywa nie mogą się przyrumienić!

 

7. Dodaj do przesmażonych warzyw papryczkę chilli, czosnek i imbir. Smaż kolejne 2-3 minuty, a następnie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującym się bulionem.

 

8. Wrzuć do garnka przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe.

 

9. Dodaj do zupy dobrze przepłukaną soczewicę. Gotuj wszystko na średnim ogniu około 10 minut.

 

10. Zdejmij garnek z gazu i metodą pulsacyjną zmiksuj częściowo zupę tak, aby część składników pozostała w niedużych kawałkach. Jeżeli wolisz nie wrzucaj wcześniej do garnka pomidorków koktajlowych – zrób to dopiero teraz, po zmiksowaniu zupy.

 

11. Dodaj do zupy szpinak – w całości, albo przesiekaj wcześniej – zależy od Twoich preferencji.

 

12. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem; dodaj również 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich.

 

13. Na koniec dopraw zupę 1-2 łyżkami octu winnego i oliwą exra vergine.

 

14. Skrop zupę już na talerzu jogurtem, ozdób listkami selera naciowego i kawałkami chilli. Zupa z soczewicy ze szpinakiem to duża dawka zdrowia, ale przede wszystkim smaku. Bardzo dobrego smaku. Zachęcam Was gorąco do jej wypróbowania.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz