Zupa z soczewicy ze szpinakiem to moje kolejne „podejście” do osób stroniących od tego pysznego warzywa strączkowego. Czerwona soczewica, bo taką w mojej zupie użyłem gotuje się błyskawicznie, częściowo się rozpada nadając zupie nie tylko wyjątkowego smaku, ale i doskonałej konsystencji. Zupa jest bardzo zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pamiętaj, aby przed ugotowaniem soczewicę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i nie solić zupy, aż do momentu ugotowania się soczewicy, w przeciwnym razie soczewica po prostu nie zmięknie.

 

ZUPA Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI:

  • 1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 150 gramów czerwonej soczewicy;
  • 1 marchewka;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • mały kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych;
  • 100 gramów świeżego szpinaku;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet z białego wina;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • jogurt naturalny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą każdej domowej zupy powinien być domowy wywar: drobiowy, warzywny lub wołowy. Moja zupa z soczewicy ze szpinakiem ma zacięcie bezmięsne, więc rozsądne byłoby zastosowanie wywaru warzywnego. Ja jednak preferuję zupy na bazie wywaru drobiowego i takiego użyłem w tym przypadku. Ważne, by był to wywar domowej roboty. Możesz go oczywiście przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. W takim przypadku zupę przygotujesz błyskawicznie.

 

2. Gdy już masz gotowy bulion przygotuj pozostałe składniki zupy. Kupując soczewicę zwróć uwagę, że jest jej całkiem sporo rodzajów – nie kupuj tej najtańszej, która ma zwykle zniszczone ziarna i brzydki kolor. Ta najlepszej jakości jest o niebo lepsza, smaczniejsza i niewiele droższa, od tej kiepskiej…

 

3. Marchewkę, cebulę i seler naciowy obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

4. Czosnek obierz i drobno posiekaj, imbir obierz i pokrój w cienkie paski, papryczkę chilli posiekaj bardzo drobno.

 

5. Umyj pomidory i szpinak, pozostaw do odcieknięcia.

 

6. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć posiekane marchewkę, cebulę i seler naciowy. Smaż warzywa na wolnym ogniu 5-8 minut często mieszając, aż nieco zmiękną i zaczną wypuszczać aromat.

UWAGA: Warzywa nie mogą się przyrumienić!

 

7. Dodaj do przesmażonych warzyw papryczkę chilli, czosnek i imbir. Smaż kolejne 2-3 minuty, a następnie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującym się bulionem.

 

8. Wrzuć do garnka przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe.

 

9. Dodaj do zupy dobrze przepłukaną soczewicę. Gotuj wszystko na średnim ogniu około 10 minut.

 

10. Zdejmij garnek z gazu i metodą pulsacyjną zmiksuj częściowo zupę tak, aby część składników pozostała w niedużych kawałkach. Jeżeli wolisz nie wrzucaj wcześniej do garnka pomidorków koktajlowych – zrób to dopiero teraz, po zmiksowaniu zupy.

 

11. Dodaj do zupy szpinak – w całości, albo przesiekaj wcześniej – zależy od Twoich preferencji.

 

12. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem; dodaj również 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich.

 

13. Na koniec dopraw zupę 1-2 łyżkami octu winnego i oliwą exra vergine.

 

14. Skrop zupę już na talerzu jogurtem, ozdób listkami selera naciowego i kawałkami chilli. Zupa z soczewicy ze szpinakiem to duża dawka zdrowia, ale przede wszystkim smaku. Bardzo dobrego smaku. Zachęcam Was gorąco do jej wypróbowania.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *