ZUPA Z soczewicy z groszkiem

Zupa z soczewicy z groszkiem może budzić zdziwienie u części z Was, czy połączenie soczewicy z groszkiem jest w porządku, ale zaręczam, że wyszło znakomicie. Do przyprawienia zupy użyłem wschodnich, ale popularnych i łatwych do zdobycia przypraw, jak kolendra, kmin rzymski, czy kurkuma. A na koniec niespodzianka, ale jakże zaskakująco pasująca tutaj – kleks gęstej śmietanki… Ta zupa naprawde smakuje dobrze. W sezonie fajnie jest użyć świeżego groszku, młodej marchewki, czy białej bulwy dymki zamiast tradycyjnej cebuli. Ale groszek mrożony też będzie pasował, a cebula np. czerwona w sezonie zimowym dodatkowo uatrakcyjni  zupę.

 

ZUPA Z SOCZEWICY Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

    • 1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego;
    • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy;
    • około 150 gramów świeżego zielonego groszku;
    • harrisa, czyli ostra pasta z papryki;
    • mielona kolendra;
    • mielony kmin rzymski;
    • mielona kurkuma;
    • 1 spora cebula;
    • 2 małe, młode marchewki;
    • 1 ząbek czosnku;
    • gęsta, kwaśna śmietana;
    • 1 cytryna;
    • olej arachidowy;
    • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy, około 150 gramów świeżego zielonego groszku, harisa, czyli ostra pasta z papryki, mielona kolendra, mielony kmin rzymski, jedna spora cebula, dwie małe, młode marchewki, jeden ząbek czosnku, śmietana do doprawienia zupy.

 

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego lub zwykłego, roślinnego. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Smaż warzywa kilka minut mieszając dość często.

 

3. Do warzyw dodaj trochę harisy oraz łyżeczkę mielonej kolendry. Zamieszaj, podsmaż całość około 1 minuty, a następnie wlej do garnka 1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego.

 

4. Do garnka wrzuć umyty groszek.

 

5. Dodaj również dobrze opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotuj zupę na wolnym ogniu 5 minut.

 

6. Pora zupę doprawić – dodaj pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę mielonej kolendry i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Zamieszaj i gotuj zupę kolejne 5 minut.

 

7. Gdy zupa z soczewicy i groszku jest gotowa dodaj sól, pieprz oraz nieco świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

 

8. Zupa z soczewicy z groszkiem smakuje idealnie doprawiona listkami świeżej kolendry i paseczkami ostrej, czerwonej papryki. Dodatkowo świetnie doprawi zupę nieduży kleks gęstej, kwaśnej śmietany.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *