ZUPA Z soczewicy z groszkiem

Zupa z soczewicy z groszkiem może budzić zdziwienie u części z Was, czy połączenie soczewicy z groszkiem jest w porządku, ale zaręczam, że wyszło znakomicie. Do przyprawienia zupy użyłem wschodnich, ale popularnych i łatwych do zdobycia przypraw, jak kolendra, kmin rzymski, czy kurkuma. A na koniec niespodzianka, ale jakże zaskakująco pasująca tutaj – kleks gęstej śmietanki… Ta zupa naprawde smakuje dobrze. W sezonie fajnie jest użyć świeżego groszku, młodej marchewki, czy białej bulwy dymki zamiast tradycyjnej cebuli. Ale groszek mrożony też będzie pasował, a cebula np. czerwona w sezonie zimowym dodatkowo uatrakcyjni  zupę.

 

ZUPA Z SOCZEWICY Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

    • 1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego;
    • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy;
    • około 150 gramów świeżego zielonego groszku;
    • harrisa, czyli ostra pasta z papryki;
    • mielona kolendra;
    • mielony kmin rzymski;
    • mielona kurkuma;
    • 1 spora cebula;
    • 2 małe, młode marchewki;
    • 1 ząbek czosnku;
    • gęsta, kwaśna śmietana;
    • 1 cytryna;
    • olej arachidowy;
    • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy, około 150 gramów świeżego zielonego groszku, harisa, czyli ostra pasta z papryki, mielona kolendra, mielony kmin rzymski, jedna spora cebula, dwie małe, młode marchewki, jeden ząbek czosnku, śmietana do doprawienia zupy.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego lub zwykłego, roślinnego. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Smaż warzywa kilka minut mieszając dość często.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

3. Do warzyw dodaj trochę harisy oraz łyżeczkę mielonej kolendry. Zamieszaj, podsmaż całość około 1 minuty, a następnie wlej do garnka 1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

4. Do garnka wrzuć umyty groszek.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

5. Dodaj również dobrze opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotuj zupę na wolnym ogniu 5 minut.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

6. Pora zupę doprawić – dodaj pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę mielonej kolendry i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Zamieszaj i gotuj zupę kolejne 5 minut.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

7. Gdy zupa z soczewicy i groszku jest gotowa dodaj sól, pieprz oraz nieco świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

 

8. Zupa z soczewicy z groszkiem smakuje idealnie doprawiona listkami świeżej kolendry i paseczkami ostrej, czerwonej papryki. Dodatkowo świetnie doprawi zupę nieduży kleks gęstej, kwaśnej śmietany.

ZUPA Z SOCZEWICY z groszkiem

Przepis na ZUPĘ z SOCZEWICĄ znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *