Zupa z soczewicy po turecku z miętą

Zupa z soczewicy ugotowana na bazie bulionu warzywnego razem z czerwoną soczewicą z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz świeżej mięty i soku z cytryny.

Zupa z soczewicy przygotowana według poniższego przepisu to moja wielka miłość. Uwielbiam zupy tak bardzo, że chyba mógłbym jeść je codziennie. Ta zupa zaś jest jedną z moich ulubionych. Wszystko z powodu jej niezwykłego smaku oraz zapachów unoszących się w kuchni podczas jej przygotowywania. Jeśli nie przepadasz za soczewicą to spróbuj tej zupy. Być może właśnie tym daniem się do niej przekonasz. Ponoć zupę tę podaje się w Turcji pannom młodym na dzień przed zamążpójściem. Ja nie widzę przeszkód, aby zajadać się nią kiedy tylko dusza zapragnie.

Składniki

1,2 litra domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
3/4 szklanki czerwonej soczewicy;
1 cebula;
mielony kmin rzymski;
mielona ostra papryka;
mielona słodka papryka wędzona;
koncentrat pomidorowy;
1 cytryna;
świeża mięta;
sól, pieprz;

Zupa z soczewicy przepis

Podstawą każdej zupy jest dobry wywar warzywny lub drobiowy. Oczywiście domowy będzie najlepszy. Ugotuj go odpowiednio wcześniej, potrzebne będzie około 1,2 litra wywaru. Obok czerwonej soczewicy i cebuli to właśnie przyprawy stanowią o smaku tej niezwykłej zupy. A są nimi kmin rzymski (1 kopiata łyżka), ostra mielona papryka (pół łyżeczki) oraz słodka mielona papryka wędzona (jedna łyżeczka). Potrzebna będzie również łyżka koncentratu pomidorowego.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Cały czas mieszając podsmażaj całość przez około 30 sekund, aby wydobyć aromaty z przypraw. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody lub wywaru i zamieszaj powstałą aromatyczną masę. W osobnym garnku zagrzej 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego i przelej do niego zawartość patelni.

Zupa z soczewicy propozycja podania

Na sitku dobrze opłucz pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę, a następnie wrzuć ja do garnka. Gotuj zupę około 10 minut, aż soczewica zmięknie. Gdy soczewica będzie miękka dorzuć posiekane liście świeżej mięty, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, posól i popieprz do smaku. Następnie zdejmij zupę z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut, aby nabrała wspaniałych aromatów. Nie pomijaj tego kroku, to właśnie teraz zupa z soczewicy staje się niepowtarzalna.

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu, świeżą miętą i cząstkami cytryny do ewentualnego dalszego doprawienia według uznania.


Wypróbuj danie specjalne kaszanka z soczewicą. A jeśli nadal masz smak na soczewicę po turecku to koniecznie wypróbuj corba zupa z soczewicy, chyba najpopularniejszą wersję zupę soczewicowej w Turcji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *