zupa z soczewicą po turecku

Zupa z soczewicy na turecką modłę przygotowana to moja wielka miłość. Uwielbiam zupy tak bardzo, że chyba mógłbym jeść je codziennie. Ta zupa zaś jest jedną z moich ulubionych. Wszystko z powodu jej niezwykłego smaku oraz zapachów unoszących się w kuchni podczas jej przygotowywania – zapach kminu rzymskiego i wędzonej papryki po prostu zniewala. Jeżeli nie przepadasz za soczewicą to spróbuj tej zupy; być może właśnie tym daniem się do niej przekonasz. Ponoć zupę tę podaje się w Turcji pannom młodym dzień przed zamążpójściem… Ja nie widzę przeszkód, aby zajadać się nią kiedy tylko dusza zapragnie.

 

ZUPA Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI:

  • 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy;
  • 1 cebula;
  • mielony kmin rzymski;
  • mielona ostra papryka;
  • mielona słodka papryka wędzona;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 1 cytryna;
  • świeża mięta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą każdej zupy jest dobry wywar – warzywny lub drobiowy. Oczywiście domowy będzie najlepszy. Ugotuj go odpowiednio wcześniej; potrzebne będzie około 1,2 litra wywaru.

Zupa z soczewicy po turecku

 

2. Obok ¾ szklanki czerwonej soczewicy i jednej dużej cebuli to właśnie przyprawy stanowią o smaku tej niezwykłej zupy. A są nimi kmin rzymski (1 kopiata łyżka), ostra mielona papryka (pół łyżeczki) oraz słodka mielona papryka wędzona (jedna łyżeczka). Potrzebna będzie też łyżka koncentratu pomidorowego.

Zupa z soczewicy po turecku

 

3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Zupa z soczewicy po turecku

 

4. Cały czas mieszając podsmażaj całość przez około 30 sekund, aż wydobędziesz aromaty z przypraw. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody lub wywaru i zamieszaj powstałą aromatyczną masę.

Zupa z soczewicy po turecku

 

5. W osobnym garnku zagrzej 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego i przelej do niego zawartość patelni.

Zupa z soczewicy po turecku

 

6. Na sitku dobrze opłucz pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę, a następnie wrzuć ja do garnka. Gotuj zupę około 10 minut, aż soczewica zmięknie.

Zupa z soczewicy po turecku

 

7. Do ostatecznego doprawienia zupy potrzebujesz: cytryny, świeżej mięty oraz soli i pieprzu.

Zupa z soczewicy po turecku

 

8. Gdy soczewica będzie miękka dorzuć posiekane liście świeżej mięty, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, posól i popieprz do smaku. Następnie zdejmij zupę z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut, aż nabierze wspaniałych aromatów – nie pomijaj tego kroku, to właśnie teraz zupa staje się niepowtarzalna.

Zupa z soczewicy po turecku

 

9. Podawaj z kleksem gęstego jogurtu, świeżą miętą i cząstkami cytryny do ewentualnego dalszego doprawienia według uznania. UWAGA: Zupa z soczewicy uzależnia.

Zupa z soczewicy po turecku

Co powiesz na porządną KASZANKĘ z SOCZEWICĄ? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *