ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

Zupa z pora z chorizo i ciecierzycą to znakomity sposób na wykorzystanie pora – warzywa niezwykłego, ale w naszej kuchni używanego dość rzadko i schematycznie. Często i ja rozmyślam, dlaczego por tak stosunkowo rzadko gości w mojej kuchni. Nie wiem. Doprawdy nie wiem. Tym razem zawziąłem się i tak powstał przepis na tę zupę – słodką właśnie od pora, z dodatkiem bogatej w białko ciecierzycy oraz nutą paprykowej, podsmażonej, chrupiącej kiełbasy chorizo.

Chorizo to oczywiście opcja w tej zupie, ale uwierzcie – bardzo „podkręca” jej smak. Możecie oczywiście zastosować inną, mocno paprykowaną kiełbasę, np. węgierską. Słodkość pora świetnie podbija dodatek kminu rzymskiego i wędzonej papryki. Całość myślę, że jest wielce zadowalająca i powinniście spróbować. Choćby po to, by dać kolejną szansę porowi.

 

ZUPA Z PORA

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo;
  • 2 naprawdę duże pory;
  • 250 ml passaty pomidorowej;
  • 240 gramów ciecierzycy z puszki;
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego;
  • 100 gramów świeżego szpinaku „baby”;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki;
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

2. Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w plasterki i smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy stanie się chrupiąca zdejmij ją z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

3. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po chorizo wrzuć posiekanego w półplasterki pora i smaż go około 7-8 minut, aż nieco zmięknie. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i dodaj 1 łyżeczkę kminu rzymskiego. Smaż jeszcze 2-3 minuty.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

4. Wlej na patelnię passatę pomidorową, zamieszaj i smaż 3 minuty.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

5. Do garnka z wrzącym 1 litrem bulionu warzywnego przełóż zawartość patelni. Dodaj nieco soli i po 1 łyżeczce słodkiej papryki mielonej i mielonej papryki wędzonej.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

6. Wrzuć odsączoną i przepłukaną ciecierzycę. Gotuj zupę 5 minut.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

7. Na koniec wrzuć szpinak – dopraw zupę (sól, pieprz, papryka, kmin) i wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa z pora z chorizo i ciecierzycą jest już właściwie gotowa.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

 

8. Na wierzch zupy nałóż kawałki chrupiące, przesmażone wcześniej plasterki chorizo i zajadaj ze smakiem. Zupa z pora z dodatkiem chorizo i z ciecierzycą zasmakuje z pewnością koneserom dobrego i nieco bardziej wyrafinowanego smaku.

ZUPA Z PORA z chorizo i ciecierzycą

Spróbuj WIEPRZOWINĘ z PORAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *