Zupa z pomidorów pieczonych z chilli na ostro

Zupa z pomidorów pieczonych przyrządzona z dodatkiem karmelizowanej cebuli i zmiksowana z dodatkiem liści bazylii.

Zupa z pomidorów pieczonych to średnio popularna zupa pomidorowa w naszym kraju. Postaram się Cię przekonać, że warto jadać ją częściej. Tym bardziej, że lato w pełni i pomidory wreszcie pachną słońcem i smakują, jak należy. Warto zatem przygotować z nich zupę pomidorową. Do tej pysznej zupy kremu najlepiej użyć różnego rodzaju, kształtu i koloru pomidorów, dzięki czemu zyska ona na aromacie. Wraz z pomidorami do piekarnika wkładam również kilka gałązek pomidorowych, które dają niesamowity aromat. Czasem miksuję je na końcu wraz z warzywami.

Składniki

1,5 kilograma różnych pomidorów (część z gałązkami);
1-2 papryczki chilli;
kilka ząbków czosnku;
oliwa extra vergine;
1 duża czerwona cebula;
6 łyżek octu balsamicznego;
garść liści świeżej bazylii;
sól, pieprz;

Zupa z pomidorów pieczonych przepis

Do naczynia żaroodpornego włóż różnego rodzaju, koloru i kształtu pomidory, 2 gałązki pomidorowe, papryczki chilli (uważaj na ostrość!) oraz kilka ząbków czosnku. Całość dobrze posól, popieprz i polej sporą ilością oliwy extra vergine. Wstaw naczynie z warzywami do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz całość 20 minut.

Podczas gdy warzywa się pieką do garnka wlej trochę oliwy extra virgin i wrzuć pokrojoną w piórka jedną dużą czerwoną cebulę. Smaż kilka minut, aż się ładnie zeszkli. Do garnka z zeszkloną cebulą wlej 6 łyżek octu balsamicznego, zamieszaj i smaż następne kilka minut, aż powstały sos zgęstnieje.

Wyjmij upieczone pomidory z piekarnika, jeśli są mało zrumienione możesz je jeszcze chwilę podpiec. Pieczenie ma wydobyć niesamowity smak z pomidorów, więc powinny być lekko zarumienione, dadzą wtedy jeszcze lepszy aromat. Upieczone pomidory przełóż do garnka z sosem balsamicznym i wlej szklankę gorącej wody.

Zupa z pomidorów pieczonych sposób podania

Do zupy dodaj garść listków świeżej bazylii i bardzo, ale to bardzo dokładnie zmiksuj wszystko (jeśli trzeba możesz dodatkowo przetrzeć zupę przez sito). Dopraw ostatecznie do swojego smaku. Idealnie smakuje z kleksem miękkiego sera np. koziego i listkami świeżej bazylii. Smakuje zarówno na gorąco, jak i podana w temperaturze pokojowej.


Zrób także wściekle ostrą zupę z pomidorów. Oto przepis na zupa pomidorowa na ostro.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *