Zupa z pieczonych pomidorów to średnio popularna zupa pomidorowa w naszym kraju. Postaram się Was przekonać, że warto jadać ją częściej. Tym bardziej, że lato w pełni i pomidory wreszcie pachną słońcem i smakują, jak należy. Warto zatem przygotować z nich zupę pomidorową. Do tej pysznej zupy-kremu najlepiej użyć różnego rodzaju, kształtu i koloru pomidorów, dzięki czemu zyska ona na aromacie. Dla podkręcenia smaku wystarczy papryczka chilli i kilka ząbków czosnku. Wraz z pomidorami do piekarnika wkładam również kilka gałązek pomidorowych – dają niesamowity aromat. Miksuję je na końcu wraz z warzywami. I tak oto otrzymujemy smak lata na talerzu.

 

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma różnych pomidorów (część z gałązkami);
  • 1-2 papryczki chilli;
  • kilka ząbków czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 6 łyżek octu balsamicznego;
  • garść liści świeżej bazylii;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do naczynia żaroodpornego włóż różnego rodzaju, koloru i kształtu pomidory, 2-3 gałązki pomidorowe, papryczki chilli (uważaj na ostrość!) oraz kilka ząbków czosnku. Całość dobrze posól, popieprz i polej sporą ilością oliwy extra vergine.

 

2. Wstaw naczynie z warzywami do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz całość 20 minut.

 

3. W międzyczasie do garnka wlej trochę oliwy extra virgin i wrzuć pokrojoną w piórka jedną dużą czerwoną cebulę. Smaż kilka minut, aż się ładnie zeszkli.

 

4. Do garnka z zeszkloną cebulą wlej 6 łyżek octu balsamicznego, zamieszaj i smaż następne kilka minut, aż powstały sos zgęstnieje.

 

5. Wyjmij upieczone pomidory z piekarnika – jeżeli są mało zrumienione możesz jeszcze chwilę podpiec. Pieczenie ma wydobyć niesamowity smak z pomidorów, więc powinny być lekko zarumienione, dadzą wtedy jeszcze lepszy aromat.

 

6. Upieczone pomidory wraz z gałązkami (lub bez, jeżeli wolisz) przełóż do garnka z sosem balsamicznym i wlej szklankę gorącej wody.

 

7. Dodaj garść listków świeżej bazylii i bardzo, ale to bardzo dokładnie zmiksuj wszystko (jeżeli trzeba możesz dodatkowo przetrzeć zupę przez sito). Dopraw ostatecznie do swojego smaku.

 

8. Zupa z pieczonych pomidorów idealnie smakuje z kleksem miękkiego sera np. koziego i listkami świeżej bazylii. Smakuje zarówno na gorąco, jak i podana w temperaturze pokojowej.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *