Zupa z mamuta to taki rodzaj zupy, który po prostu uwielbiam. Mnóstwo warzyw, wszystkie właściwie sezonowe – jedne u schyłku, drugie dopiero co pojawiające się. Oczywiście każda zupa jarzynowa zbudowana powinna być na porządnym soffritto, czyli dość długo smażonych warzywach, jak cebula, marchewka i seler naciowy. Ale tak naprawdę sami możecie stworzyć swoje własne soffritto – jeżeli stworzycie takie własne zobaczycie, że każda Wasza zupa stanie się małym arcydziełem. I pamiętajcie – to że jest gorąco to nie jest powód do rezygnacji z zup – wystarczy podać je wtedy w temperaturze pokojowej; dzięki temu w pełni odkryjecie smak świeżych warzyw.
ZUPA Z MAMUTA
SKŁADNIKI:
- 500 gramów zielonego mamuta;
- 3 duże ziemniaki;
- 1 spora marchewka;
- bulwa kopru włoskiego (fenkułu);
- mały kawałek pora;
- 1 większa cebula;
- 1 duża łodyga selera naciowego;
- 2-3 ząbki czosnku;
- suszony cząber;
- suszone zioła prowansalskie;
- gęsta, kwaśna śmietana;
- sól, pieprz
ZUPA Z MAMUTA PRZYGOTOWANIE:
1. Do przygotowania zupy z mamuta potrzebne są: 1 spora marchewka, bulwa kopru włoskiego (fenkułu), mały kawałek pora, 1 większa cebula, 1 duża łodyga selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku – to wszystko to składniki soffritto.
2. Niezbędnymi w zupie będą oczywiście 500 gramów zielonego mamuta oraz 3 duże ziemniaki.
3. Posiekaj w drobną kostkę wszystkie warzywa, oprócz mamuta i ziemniaków.
4. W garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i wrzuć czosnek. Smaż go krótką chwilę, aż odda smak.
5. Do garnka wrzuć wszystkie posiekane warzywa; smaż je na wolnym ogniu nawet do 10 minut, aż zmiękną i oddadzą smak (warzywa nie powinny się przyrumienić).
6. W międzyczasie umyj mamuta i pokrój go w nieduże kawałki „na jeden kęs”.
7. Przesmażone warzywa zalej około 2 litrami wrzącej wody.
8. Do garnka włóż pokrojonego mamuta. Dodaj sól, pieprz, suszony cząber, zioła prowansalskie – wszystko według własnego smaku, przy czym cząber moim zdaniem jest obowiązkowy w tej zupie… Gotuj zupę 10 minut, aż mamut będzie „al dente”.
9. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, dolej wody, jeżeli potrzeba i gotuj zupę kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.
10. Dopraw zupę z mamuta ostatecznie i zahartuj ją kwaśną śmietaną.
ZUPA Z MAMUTA
Obowiązkowo powinna zostać posypana przed podaniem suszonym cząbrem.
A może CHRZANÓWKA na białej kiełbasie? Przepis <<TUTAJ>>.