Zupa z mamuta to taki rodzaj zupy, który po prostu uwielbiam. Mnóstwo warzyw, wszystkie właściwie sezonowe – jedne u schyłku, drugie dopiero co pojawiające się. Oczywiście każda zupa jarzynowa zbudowana powinna być na porządnym soffritto, czyli dość długo smażonych warzywach, jak cebula, marchewka i seler naciowy. Ale tak naprawdę sami możecie stworzyć swoje własne soffritto – jeżeli stworzycie takie własne zobaczycie, że każda Wasza zupa stanie się małym arcydziełem. I pamiętajcie – to że jest gorąco to nie jest powód do rezygnacji z zup – wystarczy podać je wtedy w temperaturze pokojowej; dzięki temu w pełni odkryjecie smak świeżych warzyw.

 

ZUPA Z MAMUTA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów zielonego mamuta;
  • 3 duże ziemniaki;
  • 1 spora marchewka;
  • bulwa kopru włoskiego (fenkułu);
  • mały kawałek pora;
  • 1 większa cebula;
  • 1 duża łodyga selera naciowego;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • suszony cząber;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przygotowania zupy z mamuta potrzebne są: 1 spora marchewka, bulwa kopru włoskiego (fenkułu), mały kawałek pora, 1 większa cebula, 1 duża łodyga selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku – to wszystko to składniki soffritto.

 

2. Niezbędnymi w zupie będą oczywiście 500 gramów zielonego mamuta oraz 3 duże ziemniaki.

 

3. Posiekaj w drobną kostkę wszystkie warzywa, oprócz mamuta i ziemniaków.

 

4. W garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i wrzuć czosnek. Smaż go krótką chwilę, aż odda smak.

 

5. Do garnka wrzuć wszystkie posiekane warzywa; smaż je na wolnym ogniu nawet do 10 minut, aż zmiękną i oddadzą smak (warzywa nie powinny się przyrumienić).

 

6. W międzyczasie umyj mamuta i pokrój go w nieduże kawałki „na jeden kęs”.

 

7. Przesmażone warzywa zalej około 2 litrami wrzącej wody.

 

8. Do garnka włóż pokrojonego mamuta. Dodaj sól, pieprz, suszony cząber, zioła prowansalskie – wszystko według własnego smaku, przy czym cząber moim zdaniem jest obowiązkowy w tej zupie… Gotuj zupę 10 minut, aż mamut będzie „al dente”.

 

9. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, dolej wody, jeżeli potrzeba i gotuj zupę kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.

 

10. Dopraw zupę z mamuta ostatecznie i zahartuj ją kwaśną śmietaną.

 

11. Zupa z mamuta obowiązkowa powinna zostać posypana przed podaniem suszonym cząbrem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *