zupa z kalarepki z pstrągiem

Zupa z kalarepki z pstrągiem jest świetnym rozwiązaniem na upalne lato. O ile generalnie zupy w lato „nie pociągają” to akurat ta zupa z kalarepki z pstrągiem może być z powodzeniem podawana w temperaturze otoczenia i taka właśnie smakuje świetnie. Polecam ją gorąco tym, którzy tak, jak ja nie lubią chłodników, a kochają zupy i często je jadają. Jako główny dodatek do tej zupy użyłem pstrąga łososiowego wędzonego na zimno o pięknym, pomarańczowym kolorze. Ty możesz oczywiście dodać swoją ulubioną rybę, ale uważam, że  lepsza będzie jednak taka wędzona na zimno, ponieważ po włożeniu jej do zupy delikatnie podgrzeje się i wydobędzie się z niej jeszcze lepszy smak.

 

ZUPA Z KALAREPKI Z PSTRĄGIEM

SKŁADNIKI:

  • 700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego;
  • dwie duże kalarepki o łącznej wadze około 800 gramów;
  • 100-150 gramów wędzonej ryby;
  • 1 duża cebula;
  • 1 cytryna;
  • kilkanaście czarnych oliwek;
  • natka pietruszki;
  • 150 ml białego, półwytrawnego wina;
  • słodka śmietanka;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Postaraj się, aby wędzona ryba była jak najświeższa.

 

2. Kalarepki i cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

 

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć kalarepki i cebulę. Smaż warzywa na średnim ogniu kilka minut mieszając je co jakiś czas.

 

4. W garnku zagotuj około 700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego wywaru drobiowego. Wrzuć do niego przesmażone warzywa z patelni.

 

5. Do garnka wlej białe wino i gotuj zupę na wolnym ogniu około 10 minut, aż kalarepki zmiękną.

 

6. W tym czasie przygotuj dodatki do zupy; oliwki posiekaj tak, jak lubisz, rybę porwij na mniejsze kawałki, natkę pietruszki, umyj, odsącz i posiekaj.

 

7. Gdy kalarepki są miękkie wyciśnij do zupy sok z cytryny, posól ją, dodaj pieprzu i zetrzyj trochę gałki muszkatołowej.

 

8. Do zupy wlej zahartowaną słodką śmietankę. Ile? Według uznania i własnego smaku. Ja dodałem około 100 ml. Zagotuj zupę ze śmietaną, a następnie zdejmij garnek z gazu i zmiksuj, aż uzyskasz zupę krem o pożądanej konsystencji.

 

9. Zupa z kalarepki z pstrągiem najlepiej smakuje podana w temperaturze otoczenia z dodatkiem oliwek, natki pietruszki i wędzonej ryby.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *