zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej powinna zachwycić Was smakiem. Czemu? Już wyjaśniam. Aby uwypuklić smak fasolki w zupie ograniczyłem ilość składników właściwie do dwóch. Zupa „wymaga” jedynie porządnego wywaru jarzynowego lub drobiowego, świeżej zielonej fasolki szparagowej i kilku małych ziemniaków. To naprawdę niewiele, a efekt końcowy jest znakomity – to doskonała zupa na pożegnanie lata. Jedzcie proste, domowe, pyszne jedzenie zwłaszcza, gdy warzyw pod dostatkiem. Zupa z fasolki szparagowej to doskonały tego przykład.

 

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • kilka niedużych ziemniaków;
  • 1,2 litra porządnego domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 800 gramów zielonej fasolki szparagowej; odkrój z niej łykowate końcówki.

 

2. Oczyszczoną fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie odsącz. Posiekaj na około jedno centymetrowe kawałki.

 

3. Obierz kilka niedużych ziemniaków. Pamiętaj, że to ma być zupa fasolowa, więc ziemniaki są jedynie dopełnieniem, nie mogą zdominować smaku zupy.

 

4. Podgrzej około 1,2 litra porządnego (przyrządzonego wcześniej) wywaru jarzynowego lub drobiowego. Domowy wywar jest zwykle dość intensywny w smaku, więc dolej do niego około 0,5 litra wrzątku. Razem płynu powinno być około 2 litrów.

 

5. Do garnka z wywarem wrzuć fasolkę oraz pokrojone w małą kostkę ziemniaki.

 

6. Zupę dopraw łyżeczką suszonego cząbru oraz niewielką ilością pieprzu. Ja dodałem również łyżkę mleka.

 

7. Gotuj fasolkę około 10-15 minut, aż zmięknie (nie rozgotuj!). Nie przejmuj się burym kolorem zupy, zaraz coś zaradzimy. Spróbuj zupy – dopraw ewentualnie solą, pieprzem i jeszcze cząbrem.

 

8. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody kopiatą łyżeczkę mąki. Następnie dodaj porządną łyżkę gęstej, kwaśnej 18 % śmietany. Zamieszaj, zahartuj chochelką zupy. Przelej zawartość szklanki do zupy i gotuj zupę 2 minuty.

 

9. Wyłącz gaz pod zupą i wrzuć do niej garść posiekanej natki pietruszki.

 

10. Gotowa zupa z fasolki szparagowej ma piękny biało zielony kolor.

 

11. Zupa z fasolki szparagowej smakuje w każdej postaci, na ciepło i w letniej temperaturze. Podawaj i zajadaj ze smakiem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *