zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej powinna zachwycić Was smakiem. Czemu? Już wyjaśniam. Aby uwypuklić smak fasolki w zupie ograniczyłem ilość składników właściwie do dwóch. Zupa „wymaga” jedynie porządnego wywaru jarzynowego lub drobiowego, świeżej zielonej fasolki szparagowej i kilku małych ziemniaków. To naprawdę niewiele, a efekt końcowy jest znakomity – to doskonała zupa na pożegnanie lata. Jedzcie proste, domowe, pyszne jedzenie zwłaszcza, gdy warzyw pod dostatkiem. Zupa z fasolki szparagowej to doskonały tego przykład.

 

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • kilka niedużych ziemniaków;
  • 1,2 litra porządnego domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 800 gramów zielonej fasolki szparagowej; odkrój z niej łykowate końcówki.

Zupa z fasolki szparagowej

 

2. Oczyszczoną fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie odsącz. Posiekaj na około jedno centymetrowe kawałki.

Zupa z fasolki szparagowej

 

3. Obierz kilka niedużych ziemniaków. Pamiętaj, że to ma być zupa fasolowa, więc ziemniaki są jedynie dopełnieniem, nie mogą zdominować smaku zupy.

Zupa z fasolki szparagowej

 

4. Podgrzej około 1,2 litra porządnego (przyrządzonego wcześniej) wywaru jarzynowego lub drobiowego. Domowy wywar jest zwykle dość intensywny w smaku, więc dolej do niego około 0,5 litra wrzątku. Razem płynu powinno być około 2 litrów.

Zupa z fasolki szparagowej

 

5. Do garnka z wywarem wrzuć fasolkę oraz pokrojone w małą kostkę ziemniaki.

Zupa z fasolki szparagowej

 

6. Zupę dopraw łyżeczką suszonego cząbru oraz niewielką ilością pieprzu. Ja dodałem również łyżkę mleka.

Zupa z fasolki szparagowej

 

7. Gotuj fasolkę około 10-15 minut, aż zmięknie (nie rozgotuj!). Nie przejmuj się burym kolorem zupy, zaraz coś zaradzimy. Spróbuj zupy – dopraw ewentualnie solą, pieprzem i jeszcze cząbrem.

Zupa z fasolki szparagowej

 

8. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody kopiatą łyżeczkę mąki. Następnie dodaj porządną łyżkę gęstej, kwaśnej 18 % śmietany. Zamieszaj, zahartuj chochelką zupy. Przelej zawartość szklanki do zupy i gotuj zupę 2 minuty.

Zupa z fasolki szparagowej

 

9. Wyłącz gaz pod zupą i wrzuć do niej garść posiekanej natki pietruszki.

Zupa z fasolki szparagowej

 

10. Gotowa zupa z fasolki szparagowej ma piękny biało zielony kolor.

Zupa z fasolki szparagowej

 

11. Zupa z fasolki szparagowej smakuje w każdej postaci, na ciepło i w letniej temperaturze. Podawaj i zajadaj ze smakiem.

Zupa z fasolki szparagowej

Koniecznie wypróbuj również FASOLKI SZPARAGOWEJ po azjatycku <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *