Zupa z fasolki szparagowej z cząbrem suszonym

Zupa na bazie domowego wywaru jarzynowego z dodatkiem fasolki szparagowej i ziemniaków zabielona śmietaną.

Zupa z fasolki szparagowej bez wątpienia zachwyci smakiem każdego. Aby podkreślić smak fasolki w zupie ograniczyłem ilość składników właściwie do dwóch. Zupa wymaga jedynie porządnego wywaru jarzynowego lub drobiowego, świeżej zielonej fasolki szparagowej i kilku małych ziemniaków. To naprawdę niewiele, a efekt końcowy jest znakomity. To doskonała zupa na pożegnanie lata. Jedz proste, domowe, pyszne jedzenie zwłaszcza, gdy warzyw pod dostatkiem. Ta zupa to doskonały na to przykład.

Składniki

800 gramów zielonej fasolki szparagowej;
kilka niedużych ziemniaków;
1,2 litra porządnego domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
1 łyżeczka suszonego cząbru;
1 łyżka mąki pszennej;
1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Zupa z fasolki szparagowej przepis

Przygotuj 800 gramów zielonej fasolki szparagowej, odkrój z niej łykowate końcówki. Oczyszczoną fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie odsącz. Posiekaj na około dwu centymetrowe kawałki. Obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę kilka niedużych ziemniaków. Pamiętaj, że to ma być zupa fasolowa, więc ziemniaki są jedynie dopełnieniem, nie mogą zdominować smaku zupy.

Podgrzej około 1,2 litra porządnego (przyrządzonego wcześniej) wywaru jarzynowego lub drobiowego. Domowy wywar jest zwykle dość intensywny w smaku, więc dolej do niego około 0,5 litra wrzątku. Razem płynu powinno być około 2 litrów.

Do garnka z wywarem wrzuć fasolkę, a także pokrojone ziemniaki. Zupę dopraw łyżeczką suszonego cząbru oraz niewielką ilością pieprzu. Ja dodałem również łyżkę mleka. Gotuj fasolkę około 10-15 minut, aby zmiękła (nie rozgotuj!). Nie przejmuj się burym kolorem zupy, zaraz coś zaradzimy. Zupa jest właściwie jest gotowa. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i jeszcze cząbrem.

Zupa z fasolki szparagowej sposób podania

W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody kopiatą łyżeczkę mąki. Następnie dodaj porządną łyżkę gęstej, kwaśnej 18 % śmietany. Zamieszaj, zahartuj chochelką zupy. Przelej zawartość szklanki do zupy, a następnie gotuj zupę 2 minuty.

Wyłącz gaz pod zupą i na koniec wrzuć do niej garść posiekanej natki pietruszki. Smakuje w każdej postaci, na ciepło i w letniej temperaturze.


Przejrzyj przepis na jagnięcina w pomidorach z fasolką, warto.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *