Drukuj przepis

Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem to świetne danie na lato, kiedy świeżej fasolki szparagowej jest pod dostatkiem. Zarówno zielonej, jak i żółtej, a i młode ziemniaki oraz słodziutka karotka smaku zupie dodają. Osoby nie jedzące mięsa mogą z powodzeniem przyrządzić tę zupę na domowym wywarze z jarzyn, również będzie super smakowała. Nie musisz również zupy zabielać śmietaną, jeżeli uważasz, że jest ona tutaj zbędna . Uważaj jednak, bo rezygnując z kolejnych składników mojej zupy możesz dojść do momentu, w którym nie będzie w niej nic oprócz fasolki szparagowej. W ten sposób pozbawisz zupę doskonałego smaku…

 

SKŁADNIKI:

  • 4 pałki z kurczaka;
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 1 marchewka;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • suszony cząber;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włóż kurczaka, jarzynę i gotuj wywar drobiowy.

 

2. Podczas, gdy rosół się gotuje przygotuj pozostałe składniki zupy.

 

3. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a fasolkę szparagową pozbaw twardej końcówki.

 

4. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

 

5. Fasolkę szparagową umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na kawałki o długości 2-3 centymetry.

 

6. Rosół i kurczak powinny być już gotowe. Wyjmij mięso i pozostaw do przestygnięcia, a wywar drobiowy przecedź. Kurczak powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Wywar wlej z powrotem do garnka – powinno go być około 1,5 litra. Od razu wrzuć do garnka fasolkę szparagową i ziemniaki.

 

7. Wrzuć również startą marchewkę.

 

8. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i 1 łyżeczkę suszonego cząbru. Gotuj zupę na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.

 

9. Natkę pietruszki umyj. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody 1 łyżkę mąki pszennej. Następnie dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj dobrze, aby nie było grudek.

 

10. Zahartuj śmietanę zupą, zamieszaj i wlej zawartość szklanki do zupy. Dodaj w razie konieczności sól, pieprz i ewentualnie jeszcze trochę cząbru.

 

11. Mięso kurczaka oddziel od kości i posiekaj, dodaj do zupy. Zagotuj zupę, wyłącz gaz pod garnkiem.

 

12. Wrzuć drobno posiekaną natkę pietruszki. Twoja zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem jest gotowa. I jest pyszna 😉

 

13. Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem to danie, które zasmakuje podane zarówno jako gorąca zupa, ale i w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *