Zupa z fasoli mung to moja kolejna propozycja „fasolówki”. Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, pamiętać jedynie trzeba o namoczeniu fasoli dzień wcześniej. Do tej zupy dodałem jedynie ziemniaki, czosnek i czerwoną cebule, która ciągle jest niedoceniana u nas, a znakomicie podnosi walory smakowe gotowanych dań. Jako bazę zupy najlepiej jest użyć bulionu warzywnego oczywiście domowej roboty. Przyrządzić go można oczywiście wcześniej, ale nawet przygotowanie go w dniu robienia zupy nie nastarcza problemów.

Wystarczy marchewka, pietruszka, kawałek selera, nieco soli i pierzu i po 40 minutach można cieszyć sę znakomitą bazą na różnego rodzaju zupy. I tu sedno sprawy – jeżeli macie robić tę zupę na kostce rosołowej to lepiej odpuście. Szkoda fasoli mung, jest na to zbyt smaczna i zbyt wartościowa, by zalewać ją chemią…

 

ZUPA Z FASOLI MUNG

SKŁADNIKI:

  • około 150 gramów suchej fasoli mung;
  • kilka ziemniaków;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego;
  • kminek mielony;
  • kwaśna, gęsta 18% śmietana;
  • mąka;
  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno w plastrach;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Fasolę mung namocz w przegotowanej, przestudzonej wodzie przez noc. Jak każda fasola i ta nieco zwiększa swoją objętość poprzez namaczanie, a także później w trakcie gotowania.

 

3. Bulion warzywny domowy jest najlepszą bazą chyba każdej zupy. Postaraj się przygotować go wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz czas w dniu przygotowania zupy.

 

4. Czosnek obierz, posiekaj drobno i zmiażdż z odrobiną gruboziarnistej soli w moździerzu na pastę.

 

5. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć namoczoną fasolę i ziemniaki. Smaż kilka minut mieszając co jakiś czas.

 

7. Dopraw warzywa na patelni mielonym kminkiem. Ile kminku? Jedna, czy dwie łyżeczki – zależy od Twojego smaku 🙂 Nie żałuj również pieprzu 😉

 

8. Wrzuć na patelnię pastę czosnkową. Całość zamieszaj i smaż jeszcze chwilkę.

 

9. Przesmażone warzywa przełóż do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Gotuj zupę około 5 minut – fasolka mung potrzebuje niewiele czasu, aby zmięknąć.

 

10. Dodaj obraną, grubo posiekaną czerwoną cebulę i gotuj zupę kolejne 5 minut.

 

11. Gdy zupa jest gotowa dopraw ją solą, ewentualnie jeszcze pieprzem i mielonym kminkiem. Następnie wlej do zupy 1 łyżkę uprzednio zahartowanej kwaśnej śmietany.

 

12. Gotuj zupę jeszcze 2 minut – zupa fasolowa z fasoli mung jest gotowa 🙂

 

13. Zupa z fasoli mung „wymaga” już w tej chwili jedynie ozdobienia wędzonym łososiem oraz świeżym koperkiem i kawałkami czerwonej cebuli.  Zajadaj ją od razu, bo z upływem czasu fasolka będzie pęcznieć i zupa stanie się niemiłosiernie gęsta…


Drukuj

Zobacz również