Zupa z batatów z chorizo

Zupa z batatów z chorizo to jedna z moich ulubionych zup. Jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie sycąca i pełna smaku i aromatów. Najlepiej jest zajadać ją niezbyt mocno zmiksowaną, aby pozostawić w całości kawałki chorizo. O ile chorizo można zastąpić inną, paprykowaną kiełbasą (np. węgierską paros kolbasz), to zastąpienie batatów tradycyjnymi ziemniakami mija się z celem. Bataty nadają bowiem tej zupie słodyczy, a kiełbasa ją podkręca. Zupa z batatów z chorizo to wyjątkowa zupa również dzięki charakterystycznej przyprawie. Jakiej? Zapraszam do przepisu. Bo najważniejszy jest smak.

 

ZUPA Z BATATÓW

SKŁADNIKI:

  • pół litra domowego bulionu warzywnego;
  • 500 gramów batatów;
  • 150 gramów miękkiej kiełbasy chorizo;
  • cebula;
  • marchewka;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • przyprawa curry;
  • ostra papryczka chilli;
  • świeża kolendra;
  • limonka;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa z batatów z chorizo

 

2. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w piórka, czosnek i seler w plasterki.

Zupa z batatów z chorizo

 

3. Bataty obierz i pokrój w dość drobną kostkę. W przeciwieństwie do marchewki bataty gotują się dość szybko. Pokrój te warzywa w takiej wielkości kawałki, która zagwarantuje, że jak bataty będą miękkie, to marchewka pozostanie „al dente”. Wtedy konsystencja zupy po zmiksowaniu będzie po prostu lepsza.

Zupa z batatów z chorizo

 

4. Obierz chorizo ze skóry (jeżeli zajdzie taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki według upodobania.

Zupa z batatów z chorizo

 

5. Posiekaj drobno połowę pęczka świeżej kolendry.

Zupa z batatów z chorizo

 

6. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury trochę oliwy, a następnie wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Całość posyp 1 łyżką mielonej przyprawy curry.

Zupa z batatów z chorizo

 

7. Dokładnie wymieszaj i smaż około 10 minut na średnim ogniu, aż warzywa nieco się zrumienią, a kiełbasa odda kolor i aromat papryki.

Zupa z batatów z chorizo

 

8. Wlej na patelnię bulion warzywny, przykryj naczynie pokrywką i gotuj około 10 minut, aż bataty będą miękkie.

Zupa z batatów z chorizo

 

9. Dopraw zupę solą, pieprzem, wrzuć pozostałe świeżą kolendrę i zmiksuj blenderem. Tak, jak pisałem na początku uważam, że lepiej jest zmiksować zupę „na grubo”, wtedy kawałki kiełbasy pozostaną wyczuwalne w czasie jedzenia. Poza tym zdecydowanie wzmocni to smak zupy. Po zmiksowaniu wciśnij do zupy sok z limonki do smaku.

Zupa z batatów z chorizo

 

10. Zupa z batatów koniecznie winna zostać ozdobiona listkami świeżej kolendry oraz drobno posiekaną papryczką chilli dla zaostrzenia smaku. Również cząstka limonki powinna znaleźć się na stole.

Zupa z batatów z chorizo

Koniecznie wypróbuj również PIECZONE BATATY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *