Zupa tajska z ryżem z pulpetami to posiłek idealny na zimę, ponieważ ryż syci, a doskonałe przyprawy wyciskają siódme poty z człowieka. Jeżeli ryż na gęsto nie jest Twoim ulubionym sposobem jego serwowania po prostu ugotuj go osobno, wrzuć do zagotowanego bulionu i dodaj pozostałe składniki, jak w przepisie. Zmieni się konsystencja – nie smak. Bo zupa tajska smakuje tak, czy siak. Moja zupa tajska jest bardzo aromatyczna, ponieważ zawiera kolendrę i świeży imbir, a także dymkę. Smaku całości nadają pyszne pulpety wieprzowe z wyraźnym posmakiem kolendry i czosnku.

 

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM Z PULPETAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów ryżu jaśminowego;
  • około 1 litra domowego bulionu drobiowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • świeża kolendra;
  • 400 gramów łopatki wieprzowej;
  • pieprz ziarnisty;
  • sos ostrygowy;
  • sos sojowy;
  • ostry sos chilli;
  • świeży imbir;
  • dymka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 250 gramów ryżu jaśminowego, około 1 litra bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku, świeża kolendra, 400 gramów łopatki wieprzowej, pieprz ziarnisty, sos ostrygowy, sos sojowy, ostry sos chili, świeży imbir, dymka.

 

2. Garstkę świeżej kolendry, obrane ząbki czosnku i łyżeczkę pieprzu ziarnistego umieść w moździerzu i rozgnieć.

 

3. Mięso zmiel w maszynce, dodaj do niego przyprawy z moździerza, łyżkę sosu ostrygowego i łyżkę sosu sojowego. Dobrze wymieszaj.

 

4. Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

5. Ryż opłukaj pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Wlej cały bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut (jeżeli potrzeba dolej nieco wrzącej wody).

 

6. Pozostałe składniki, które posłużą do przyprawienia zupy: świeży imbir, mielona, słodka papryka, dymka, ostry sos chili, sos ostrygowy.

 

7. Do ryżu dolej wrzącej wody i gotuj go na wolnym ogniu następne 20 minut, aż rozmięknie.

 

8. Mięso wyjmij z lodówki i uformuj około 30 maleńkich pulpetów (na jeden kęs).

 

9. Gotuj pulpety w bulionie warzywnym około 20 minut na wolnym ogniu.

 

10. Do miseczki nałóż gęsty ryż (zupa tajska z ryżem i pulpetami musi być naprawdę gęsta), a następnie dodaj pulpety, imbir, dymkę, listki świeżej kolendry, mielonej, słodkiej papryki, ostry sos chili.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *