ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

Zupa tajska z ryżem to posiłek idealny na zimę, ponieważ ryż syci, a doskonałe przyprawy wyciskają siódme poty z człowieka. Jeżeli ryż na gęsto nie jest Twoim ulubionym sposobem jego serwowania po prostu ugotuj go osobno, wrzuć do zagotowanego bulionu i dodaj pozostałe składniki, jak w przepisie. Zmieni się konsystencja – nie smak. Bo zupa tajska smakuje tak, czy siak. Moja zupa tajska jest bardzo aromatyczna, ponieważ zawiera kolendrę i świeży imbir, a także dymkę. Smaku całości nadają pyszne pulpety wieprzowe z wyraźnym posmakiem kolendry i czosnku.

 

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów ryżu jaśminowego;
  • około 1 litra domowego bulionu drobiowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • świeża kolendra;
  • 400 gramów łopatki wieprzowej;
  • pieprz ziarnisty;
  • sos ostrygowy;
  • sos sojowy;
  • ostry sos chilli;
  • świeży imbir;
  • dymka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 250 gramów ryżu jaśminowego, około 1 litra bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku, świeża kolendra, 400 gramów łopatki wieprzowej, pieprz ziarnisty, sos ostrygowy, sos sojowy, ostry sos chili, świeży imbir, dymka.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

2. Garstkę świeżej kolendry, obrane ząbki czosnku i łyżeczkę pieprzu ziarnistego umieść w moździerzu i rozgnieć.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

3. Mięso zmiel w maszynce, dodaj do niego przyprawy z moździerza, łyżkę sosu ostrygowego i łyżkę sosu sojowego. Dobrze wymieszaj.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

4. Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

5. Ryż opłukaj pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Wlej cały bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut (jeżeli potrzeba dolej nieco wrzącej wody).

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

6. Pozostałe składniki, które posłużą do przyprawienia zupy: świeży imbir, mielona, słodka papryka, dymka, ostry sos chili, sos ostrygowy.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

7. Do ryżu dolej wrzącej wody i gotuj go na wolnym ogniu następne 20 minut, aż rozmięknie.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

8. Mięso wyjmij z lodówki i uformuj około 30 maleńkich pulpetów (na jeden kęs).

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

9. Gotuj pulpety w bulionie warzywnym około 20 minut na wolnym ogniu.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

 

10. Do miseczki nałóż gęsty ryż (zupa tajska z ryżem musi być naprawdę gęsta), a następnie dodaj pulpety, imbir, dymkę, listki świeżej kolendry, mielonej, słodkiej papryki, ostry sos chili.

ZUPA TAJSKA Z RYŻEM z pulpetami

A może nieco inna ZUPA TAJSKA? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *