Zupa tajska na ostro brzmi trochę jak oksymoron. Czy ktoś jadł bowiem w Tajlandii coś nieostrego? Tajskie dania wypalają podniebienia i powodują występowanie siódmych potów u człowieka. Dla nas, Europejczyków, potrzeba jednak trochę litości, bo ostrość w naszym odczuciu, a ostrość u Tajów to dwie odmienne sprawy. Tytuł jednak musi wskazywać dość jasno w tym przypadku, że nie chodzi o popularną „tom kha gai”, czyli tajską zupę z kurczakiem, zwaną często zupą galangalową. Moja zupa tajska z kurczakiem jest nieco inna, a przede wszystkim naprawdę ostra, choć oczywiście stopień ostrości reguluj według własnego upodobania.

 

ZUPA TAJSKA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 600 ml domowego bulionu drobiowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 1 limonka;
  • 250 gramów pszennego makaronu MIE;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • pędy bambusa w puszce;
  • 1 papryczka chilli;
  • 1 dymka;
  • 1 -2 szalotki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotowywanie zupy tajskiej rozpocznij od… przygotowania porządnego bulionu drobiowego. Możesz to zrobić teraz, ale równie dobrze wcześniej, a bulion zamrozić. Jak zrobić taki fajny tajski bulion drobiowy dowiesz się <<TUTAJ>>. Potrzebować będziesz około 600 ml takiego czystego bulionu.

 

3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim garść suchego makaronu pszennego MIE. Jeżeli Ci się trochę przypali nie przejmuj się – będzie lepiej smakować… Resztę makaronu odłóż na bok. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, bambus odsącz z zalewy,

 

4. Do garnka wlej pół puszki mleczka kokosowego i zagotuj go. Wtedy wsyp kurkumę i dodaj pastę curry. Ilość zadanej pasty curry wpłynie na ostrość Twojej zupy. Im więcej pasty, tym zupa będzie miała pomarańczowy, czy wręcz czerwony kolor i będzie coraz ostrzejsza. Ja tym razem dodałem jedynie 1 łyżeczkę pasty curry, więc moja zupa (jak się okaże) będzie żółta i „nie aż taka ostra”. Wymieszaj przyprawy i gotuj mleczko na małym ogniu 3 minuty, aż nieco zgęstnieje, a przyprawy uwolnią aromaty.

UWAGA: Zupa powinna mieć piękny, pomarańczowy kolor od pasty curry. Wtedy jednak będzie naprawdę ostra. Wyważ, czy dodać więcej pasty curry, czy tez mielonej kurkumy.

 

5. Zupa tajska z kurczakiem musi zawierać kurczaka – wrzuć do zupy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka.

 

6. Od razu dolej drugą połowę mleczka kokosowego.

 

7. Wlej również gorący bulion drobiowy.

 

8. Wlej sos rybny, sos sojowy i gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut.

 

9. W międzyczasie ugotuj makaron MIE według wskazań na opakowaniu.

 

10. Przygotuj dodatki do zupy – w Tajlandii o ostatecznym smaku zupy często zdecydują właśnie dodatki. A zatem posiekaj dymkę, pokrój chilli, posiekaj w piórka szalotkę, przygotuj limonkę.

 

11. Świeża kolendra jest również absolutnie niezbędna. Doda zupie świetnego aromatu, smaku i orzeźwi ją. Niczym nie da się zastąpić kolendry – jeżeli jej nie lubisz po prostu nie rób tej zupy.

 

12. Zdejmij garnek z ognia – dodaj do zupy posiekaną kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Zupa tajska jest gotowa.

 

13. Do miski nałóż sporo ugotowanego makaronu, wlej zupę z kurczakiem, na wierzch połóż dymkę, szalotkę, pędy bambusa, papryczkę chili oraz usmażony makaron. Ta zupa jest naprawdę wyjątkowa.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *