ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

Zupa tajska na ostro brzmi trochę jak oksymoron. Czy ktoś jadł bowiem w Tajlandii coś nieostrego? Tajskie dania wypalają podniebienia i powodują występowanie siódmych potów u człowieka. Dla nas, Europejczyków, potrzeba jednak trochę litości, bo ostrość w naszym odczuciu, a ostrość u Tajów to dwie odmienne sprawy. Tytuł jednak musi wskazywać dość jasno w tym przypadku, że nie chodzi o popularną „tom kha gai”, czyli tajską zupę z kurczakiem, zwaną często zupą galangalową. Moja zupa tajska z kurczakiem jest nieco inna, a przede wszystkim naprawdę ostra, choć oczywiście stopień ostrości reguluj według własnego upodobania.

 

ZUPA TAJSKA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 600 ml domowego bulionu drobiowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 1 limonka;
  • 250 gramów pszennego makaronu MIE;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • pędy bambusa w puszce;
  • papryczka chilli;
  • dymka;
  • 1 -2 szalotki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

2. Przygotowywanie zupy tajskiej rozpocznij od… przygotowania porządnego bulionu drobiowego. Możesz to zrobić teraz, ale równie dobrze wcześniej, a bulion zamrozić. Jak zrobić taki fajny tajski bulion drobiowy dowiesz się <<TUTAJ>>. Potrzebować będziesz około 600 ml takiego czystego bulionu.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim garść suchego makaronu pszennego MIE. Jeżeli Ci się trochę przypali nie przejmuj się – będzie lepiej smakować… Resztę makaronu odłóż na bok. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, bambus odsącz z zalewy,

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

4. Do garnka wlej pół puszki mleczka kokosowego i zagotuj go. Wtedy wsyp kurkumę i dodaj pastę curry. Ilość zadanej pasty curry wpłynie na ostrość Twojej zupy. Im więcej pasty, tym zupa będzie miała pomarańczowy, czy wręcz czerwony kolor i będzie coraz ostrzejsza. Ja tym razem dodałem jedynie 1 łyżeczkę pasty curry, więc moja zupa (jak się okaże) będzie żółta i „nie aż taka ostra”. Wymieszaj przyprawy i gotuj mleczko na małym ogniu 3 minuty, aż nieco zgęstnieje, a przyprawy uwolnią aromaty.

UWAGA: Zupa powinna mieć piękny, pomarańczowy kolor od pasty curry. Wtedy jednak będzie naprawdę ostra. Wyważ, czy dodać więcej pasty curry, czy tez mielonej kurkumy.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

5. Zupa tajska z kurczakiem musi zawierać kurczaka – wrzuć do zupy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

6. Od razu dolej drugą połowę mleczka kokosowego.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

7. Wlej również gorący bulion drobiowy.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

8. Wlej sos rybny, sos sojowy i gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

9. W międzyczasie ugotuj makaron MIE według wskazań na opakowaniu.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

10. Przygotuj dodatki do zupy – w Tajlandii o ostatecznym smaku zupy często zdecydują właśnie dodatki. A zatem posiekaj dymkę, pokrój chilli, posiekaj w piórka szalotkę, przygotuj limonkę.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

11. Świeża kolendra jest również absolutnie niezbędna. Doda zupie świetnego aromatu, smaku i orzeźwi ją. Niczym nie da się zastąpić kolendry – jeżeli jej nie lubisz po prostu nie rób tej zupy.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

12. Zdejmij garnek z ognia – dodaj do zupy posiekaną kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Zupa tajska jest gotowa.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro

 

13. Do miski nałóż sporo ugotowanego makaronu, wlej zupę z kurczakiem, na wierzch połóż dymkę, szalotkę, pędy bambusa, papryczkę chili oraz usmażony makaron. Ta zupa tajska jest naprawdę wyjątkowa.

ZUPA TAJSKA z kurczakiem na ostro


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *