Zupa tajska z kurczakiem i grzybami galangalowa

Zupa tajska z tajskimi przyprawami, z kurczakiem i mleczkiem kokosowym oraz z galangalem lub imbirem w jego zastępstwie.

Zupa tajska z kurczakiem znana pod nazwą tom kha gai to jedna z najpopularniejszych tajskich zup. Zwana jest często również zupą galangalową, ponieważ to właśnie ten składnik nadaje jej ton smakowy. Zupa tajska z kurczakiem łączy w sobie typowe dla Tajlandii smaki: ostry, słodki, kwaśny i słony. Jeśli przygotujesz wcześniej wszystkie składniki przyrządzenie tej zupy staje się banalne i szybkie. Smak jest jednak niepowtarzalny. Nie byłem w Tajlandii, ale ta zupa tajska przekonuje mnie, że może pora odwiedzić ten pyszny kraj.

Składniki

600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego);
400 ml mleczka kokosowego;
300 gramów piersi z kurczaka;
300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek);
liście limonki kaffir;
galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu);
3 łodygi trawy cytrynowe;
1 szalotka;
1 czerwona papryczka chilli;
1-2 limonki;
cukier trzcinowy;
sos rybny;
pasta chilli;
liście świeżej kolendry;

Zupa tajska z kurczakiem przepis

Kurczaka pokrój w nie za duże kawałki, tak „na jeden kęs”. Od grzybów shitake odkrój nóżki (nie będą potrzebne, bo są zbyt twarde), pokrój wraz z pieczarkami w paski, szalotkę pokrój w drobną kostkę. Pokrój w plastry świeży galangal (lub imbir), a także papryczkę chilli. Jeśli w swoim mieście masz sklep orientalny dobrym rozwiązaniem jest zakup za nieduże pieniądze mrożonego zestawu warzyw. Zawiera on zawiera liście limonki kaffir, krojony galangal, tajskie papryczki chilli i trawę cytrynową. Taki zestaw wystarcza na dwa razy. Jeśli nie masz takiej możliwości użyj po prostu składników, które wymieniłem.

Do garnka wlej 600 ml bulionu (przepis na tajski bulion drobiowy), do niego dolej mleczko kokosowe i 200 ml gorącej wody. Dodaj od razu zmiażdżone pędy trawy cytrynowej, liście limonki kaffir, galangal (lub imbir) i doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 3 minut.

Dodaj kurczaka, grzyby, papryczki chilli, cebulę. Gotuj na wolnym ogniu max 5 minut. Zupy tajskie gotuje się bardzo krótko, aby składniki nie „zgubiły” smaków.

Zupa tajska z kurczakiem galangalowa sposób podania

Zdejmij garnek z ognia i dopraw do smaku. Dodaj: 1 łyżkę pasty chilli, 3 łyżki sosu rybnego i 1 łyżkę cukru. Wyciśnij sok z 1 limonki. Zupa jest gotowa, kiedy wyczuwasz wszystkie żądane smaki w zupie: ostry, kwaśny, słony i słodki. Zupa tajska z kurczakiem winna zostać podana z krążkami papryczki chilli i udekorowana listkami świeżej kolendry.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *