Zupa tajska z kurczakiem (tom kha gai) to jedna z najpopularniejszych tajskich zup. Zwana jest często również zupą galangalową, ponieważ to właśnie ten składnik nadaje ton smakowy. Zupa tajska z kurczakiem łączy w sobie typowe dla Tajlandii smaki: ostry, słodki, kwaśny i słony. Jeśli przygotujesz wcześniej wszystkie składniki przyrządzenie tej zupy staje się banalne i szybkie. Smak jednak niepowtarzalny. Nie byłem w Tajlandii, ale ta zupa tajska przekonuje mnie, że może pora odwiedzić ten pyszny kraj.

 

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego);
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • 300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek);
  • liście limonki kaffir;
  • galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu);
  • 3 łodygi trawy cytrynowe;
  • 1 szalotka;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1-2 limonki;
  • cukier trzcinowy;
  • sos rybny;
  • pasta chilli;
  • liście świeżej kolendry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kurczaka pokrój w nie za duże kawałki, tak „na jeden kęs”, od grzybów shitake odkrój nóżki (nie będą potrzebne, bo są zbyt twarde) i pokrój wraz z pieczarkami w paski, szalotkę pokrój w drobną kostkę.

 

3. Pokrój w plastry świeży galangal (lub imbir) i papryczkę chilli. Jeśli w swoim mieście masz sklep „Kuchnie Świata” dobrym rozwiązaniem jest zakup za nieduże pieniądze mrożonego zestawu warzyw, który zawiera liście limonki kaffir, krojony galangal, tajskie papryczki chilli i trawę cytrynową (taki zestaw – zawartość na talerzyku – wystarcza na dwa razy – opakowanie zobaczysz na poprzednim zdjęciu). Jeśli nie masz możliwości użyj składników, które wymieniłem na wstępie.

 

4. Do garnka wlej 600 ml bulionu (najlepiej azjatyckiego – jak go zrobić znajdziesz na mojej stronie), do tego dolej mleczko kokosowe i 200 ml gorącej wody. Dodaj od razu zmiażdżone pędy trawy cytrynowej, liście limonki kaffir, galangal (lub imbir); doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 3 minut.

 

5. Dodaj kurczaka, grzyby, papryczki chilli, cebulę. Gotuj na wolnym ogniu max 5 minut. Zupy tajskie gotuje się bardzo krótko, aby składniki nie „zgubiły” smaków.

 

6. Zdejmij garnek z ognia i dopraw do smaku – dodaj: 1 łyżkę pasty chilli, 3 łyżki sosu rybnego i 1 łyżkę cukru. Wyciśnij sok z 1 limonki. Zupa jest gotowa, kiedy wyczuwasz wszystkie żądane smaki w zupie: ostry, kwaśny, słony i słodki. Zupa tajska z kurczakiem winna zostać podana z krążkami papryczki chilli i udekorowana listkami świeżej kolendry.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *