Zupa szparagowa zwykle kojarzona jest z zupą kremem. Ta gęsta, aksamitna i gładka polewka o delikatnym, aczkolwiek wykwintnym smaku jest pożądana w szczycie sezonu szparagowego, czyli późną wiosną i wczesnym latem. Moja zupa szparagowa powstała ze szparagów zamrożonych pod koniec sezonu szparagowego. Z takich szparagów nie ma mowy, aby przygotować wysublimowaną zupę, jednak nie należy załamywać rąk. W niniejszym przepisie pokazuję, jak wykorzystać pozostałe po sezonie szparagi i ewentualnie ich zdrewniałe końcówki. Zwłaszcza, gdy macie również zbędne kawałki kurczaka.

 

ZUPA SZPARAGOWA

SKŁADNIKI:

  • 1 – 2 małe kawałki kurczaka;
  • marchewka, pietruszka, seler;
  • ziele angielskie, liść laurowy;
  • duży pęczek zielonych szparagów;
  • dwie garści zdrewniałych końcówek szparagów;
  • 1 duży ziemniak;
  • gałka muszkatołowa;
  • 100 ml słodkiej śmietanki;
  • cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. W moim przepisie użyłem pęczka zielonych szparagów oraz dwie spore garści odciętych, zdrewniałych końcówek zielonych szparagów (więcej dowiesz się <<TUTAJ>>). Do przygotowania wywaru użyłem mrożonych końcówek kurzych skrzydełek, które odciąłem kiedyś tam ze skrzydełek przeznaczonych do pieczenia. Jak widzisz moja zupa szparagowa jest przygotowana właściwie „na resztkach”.

zupa szparagowa

 

2. Skrzydełka z kurczaka umyj i włóż do garnka. Dodaj zdrewniałe koncówki szparagów (również te odcięte z pęczka szparagów). Wlej około 1,5 litra wody i nastaw do zagotowania.

zupa szparagowa

 

3. Przygotuj marchewkę, pietruszkę, seler.

zupa szparagowa

 

4. Wywar drobiowy należy dobrze przyprawić. Przygotuj w tym celu 1 łyżeczkę kolorowego pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy.

zupa szparagowa

 

5. Gdy woda w garnku zawrze usuń szumowiny, wrzuć jarzynę i zmiażdżone w moździerzu przyprawy. Gotuj wywar drobiowy około 45 minut na wolnym ogniu.

zupa szparagowa

 

6. Ziemniaka obierz i pokrój w niedużą kostkę, szparagi pokrój w małe kawałki.

zupa szparagowa

 

7. Gdy wywar drobiowy jest gotowy przecedź go. Jeżeli na Twoich elementach z kurczaka jest mięso możesz je dodać do zupy już na talerzu.

zupa szparagowa

 

8. Do czystego wywaru wrzuć pokrojone zielone szparagi.

zupa szparagowa

 

9. Wrzuć do garnka również pokrojonego w kostkę ziemniaka.

zupa szparagowa

 

10. Wciśnij do zupy sok z połowy cytryny.

zupa szparagowa

 

11. Dopraw zupę solą i pieprzem, jeżeli potrzeba. Zetrzyj do niej również sporo gałki muszkatołowej. Następnie gotuj zupę 10-15 minut na wolnym ogniu.

zupa szparagowa

 

12. Gdy zupa jest ugotowana wlej do niej 80-100 ml słodkiej 30% śmietanki. Ilość śmietanki zależy od Ciebie – słodycz śmietanki ma zrównoważyć kwaśność zupy, której nabrała od soku z cytryny.

zupa szparagowa

 

13. Zagotuj zupę, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem.

zupa szparagowa

 

14. Zmiksuj zupę dokładnie blenderem. Jej konsystencja powinna być pomiędzy zupą kremem, a tradycyjną zupą. Na pewno nie ma to być gęsty krem, raczej ledwie zagęszczona warzywami zupa. Jeżeli będziesz trzymać się moich proporcji z pewności uzyskasz właściwą konsystencję.

zupa szparagowa

 

15. Zupa szparagowa na wywarze drobiowym świetnie smakuje podana np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami (przepis na GRZANKI znajdziesz <<TUTAJ>>). Niezłym pomysłem jest skropienie zupy odrobiną ostrego sosu i posypanie np. mielonym ostropestem lub siemieniem lnianym.

zupa szparagowa


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *