zupa rybna z krewetkami

Zupa rybna z krewetkami to jedynie „pół prawdy” o zupie, na którą przepis prezentuję Wam w tym poście. Krewetki owszem, w niej są, ale ważniejszym jest, że między innymi na nich przygotowany został wywar rybny, który posłużył do przyrządzenia tej właśnie zupy. Jest również świeży dorsz, są warzywa, w tym por, który nadał zupie słodkawego posmaku. Ale przede wszystkim jest mnóstwo, całe mnóstwo mojej ukochanej słodkiej, mielonej papryki. Dyskusyjną pozostaje sprawa miksowania, bądź nie zupy przed jej wykończeniem. Poza dyskusją jest jednak jej smak. Zresztą, przekonajcie się sami.

 

ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • elementy ryby na wywar lub gotowy wywar rybny;
  • duża garść surowych krewetek;
  • 200 gramów polędwicy z dorsza;
  • kawałek marchewki;
  • kawałek selera;
  • mały por;
  • kilka kawałków topinambura;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • słodka mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wywar rybny musi być domowy i nie byle jaki. Jak zrobić znakomity wywar idealny do tej właśnie zupy (ale przecież nie tylko) dowiesz się <<TUTAJ>>. Alternatywnie możesz zdobyć elementy ryby (głowa, ogon, kręgosłup) i przygotować wywar właśnie teraz.

 

3. Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki trochę marchewki i selera. Odkrój jasnozielone części pora, umyj, osusz i posiekaj w półkrążki.

 

4. Obierz topinambura i pokrój w mniejsze kawałki. Doda on ciekawego smaku zupie i nieco ją zagęści, ponieważ się rozgotuje.

 

5. Dorsza pokrój w dużą kostkę, krewetki ugotuj w wywarze rybnym, obierz i odstaw na bok z dorszem.

 

6. Do wywaru rybnego wrzuć topinambura i gotuj go 10 minut.

 

7. W międzyczasie przesmaż na patelni na niedużej ilości tłuszczu marchew, selera i pora.

 

8. Przesmażone warzywa dodaj do zupy.

 

9. Pogotuj zupę 5 minut, po czym zdejmij ją z gazu. Ja lubię w tym momencie zupę nieco zmiksować, aby ją lekko zagęścić. Nie musisz tego robić, ale równie dobrze możesz ją zmiksować całkowicie do uzyskania konsystencji kremu. Twoja kuchnia, Twój wybór.

 

10. Do szklanki włóż 2 łyżki śmietany, zahartuj ją zupą i wlej do garnka.

 

11. Dopraw zupę solą, ostrą mieloną papryką, a przede wszystkim wielką ilością słodkiej mielonej papryki. Zagotuj zupę.

 

12. Wyłącz gaz pod garnkiem z zupą, a następnie wrzuć do niej krewetki.

 

13. Wrzuć do zupy również kawałki dorsza. Zupa rybna z krewetkami jest gotowa. Odczekaj kilka minut, aż ryba „dojdzie” w zupie.

 

14. Zupa rybna z krewetkami winna zostać podana zaraz po jej ugotowaniu. Ciepła, z jędrnymi kawałkami ryby i miękkimi, lecz nie rozgotowanymi ale i nie twardymi krewetkami. Klasa.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI papryką zasypana”

  1. Pnie Tomku czy mógłby Pan zrobić spis przepisów również w formie listy ?
    Uwielbiam Pańskie przepisy ale to szukanie jest wyczerpujące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *