Zupa rybna może smakować wybornie, tylko trzeba wiedzieć dokładnie, jak ją zrobić. Przez długi czas eksperymentowałem, szukałem i doskonaliłem przepis, aby moja zupa rybna była, jak należy, ale wciąż „to nie było to”. W końcu udało się; przedstawiam Wam przepis kompletny, na podstawie którego zrobicie zupę rybną, która powinna Wam bardzo smakować. Wierzę w to i namawiam do jej przyrządzenia. Zupę rybną można przyrządzić w formie czystego bulionu z kawałkami ryby, ale również częściowo zmiksować składniki – taką ja preferuję. Odrobina świeżego chili i koperku dodatkowo podkreśli jej smak.

 

ZUPA RYBNA WARZYWAMI ZAGĘSZCZANA

SKŁADNIKI:

  • 1200 ml domowego bulionu rybnego;
  • 300 gramów polędwicy z dorsza;
  • 300 gramów łososia bez skóry;
  • 500 gramów ziemniaków;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • kawałek selera korzeniowego;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oprócz ryby i bulionu rybnego potrzebne będą warzywa: około 500 gramów obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, jedna marchewka, jedna cebula, trochę selera wraz z nacią.

 

2. Marchewkę, korzeń selera i cebulę pokrój w kosteczkę. Dodatkowo pokrój 2 łodygi selera naciowego.

 

3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) plus posiekaną drobno papryczkę chili. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez około 7-8 minut.

 

4. W garnku zagrzej około 1,2 litra wywaru rybnego (jak go zrobić dowiesz <<TUTAJ>> ). Następnie przełóż do niego zawartość patelni oraz ziemniaki. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut.

 

5. Przygotuj 300 gramów polędwicy z dorsza i tyle samo łososia. Pokrój ryby w grubą kostkę.

 

6. Wrzuć większość ryb (tak około 2/3) do zupy i gotuj 3 minuty.

 

7. Zmiksuj częściowo zupę blenderem – ważne, aby pozostawić część składników w całości. Te zmiksowane wspaniale zagęszczą zupę.

 

8. Dodaj pozostałą rybę pokrojoną w kostkę i gotuj zupę jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

9. Do osobnej miski wlej 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany i zahartuj ją niewielką ilością zupy. Przelej śmietanę do zupy i zagotuj ją. Wyłącz gaz – zupa rybna jest gotowa.

 

10. Moja zupa rybna „wymaga” świeżego koperku i papryczki chili.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *