Zupa rybna Chowder, czyli zupa rybna z ziemniakami i kukurydzą, którą Wam dzisiaj proponuję, powstała jako potrawa rybaków. Jej esencją było trochę warzyw i niesprzedane ryby po codziennych połowach. Dzisiaj istnieje już wiele odmian tej zupy; spotkać można również chowdery … bez dodatku ryb. Mój chowder (czytaj: czałder) opiera się na połączeniu wędzonej ryby i krewetek ze słodkimi ziemniakami i kukurydzą. Plus przesmażony wędzony boczek – ten chowder jest naprawdę niezły.

 

ZUPA RYBNA CHOWDER

SKŁADNIKI:

  • 1 litr domowego bulionu rybnego lub lekkiego, drobiowego;
  • 1 duży, świeży wędzony dorsz;
  • 300 gramów kukurydzy (świeża lub mrożona);
  • 300 gramów batatów;
  • 100 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • garść surowych krewetek;
  • dymka;
  • tymianek;
  • liście laurowe;
  • 100 ml śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 1 duży, świeży wędzony dorsz, 300 gramów kukurydzy (świeża lub mrożona), 300 gramów batatów, 100 gramów surowego, wędzonego boczku, krewetki, dymka.

 

2. Pokrój boczek w drobną kosteczkę i wytop na skwarki – wyjmij z patelni i odłóż na bok.

 

3. Na pozostały z boczku tłuszczu wrzuć pokrojone w kostkę bataty i część dymki – smaż kilka minut.

 

4. Dodaj kukurydzę oraz pozostałą część dymki – smaż następne kilka minut.

 

5. Do warzyw wlej około 1 litra lekkiego bulionu drobiowego. Dodaj trochę tymianku i 2 liście laurowe do smaku.

 

6. Wrzuć mięso z połowy wędzonego dorsza, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Zupa rybna z ziemniakami i kukurydzą jest już prawie gotowa.

 

7. Wlej około 100 ml śmietany, zamieszaj. Zagotuj, zdejmij z ognia i użyj blendera – lekko zmiksuj, tak aby większość składników pozostała w całości. Postaw z powrotem na ogień i wrzuć krewetki – gotuj na niewielkim ogniu jeszcze 3 minuty.

 

8. Do miski nałóż „gęstą” część potrawy, na wierzch połóż kawałki z drugiej połowy wędzonego dorsza, posyp dymką i skwarkami z boczku, a na koniec wlej trochę pozostałego w garnku bulionu. Pokrusz na wierzch trochę macy lub krakersów. Zupa rybna z ziemniakami i kukurydzą gotowa.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *