Zupa porowa z ziemniakami jest dosyć popularną zupą w kuchni francuskiej. Podduszone pory i mleko nadają tej zupie łagodności i wspaniałego smaku, ziemniaki czynią ją bardziej pożywną, a pikanterii dodaje jej biały pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa. Zarówno pory, jak i grzanki do tej zupy koniecznie trzeba podsmażać na maśle; oliwa lub inne oleje zwyczajnie nie nadadzą im tego charakterystycznego smaku. W końcu zupa porowa z ziemniakami to zupa francuska (zwana również „zupa babską”), a we Francji masło to przecież podstawa kuchni.

 

ZUPA POROWA

SKŁADNIKI:

  • 3 duże pory;
  • 4-5 ziemniaków;
  • szklanka mleka;
  • bagietka na grzanki;
  • gałka muszkatołowa;
  • biały pieprz;
  • masło (najlepiej klarowane);
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże pory, 4-5 ziemniaków, szklankę mleka, bagietkę na grzanki (porządną, nie taką „napompowaną”…), gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz masło (najlepiej klarowane).

 

2. Ziemniaki obierz i pokrój w dość drobną kostkę; pozostaw je w wodzie do czasu ich użycia.

 

3. Pory pozbaw zielonych części, przekrój wzdłuż do połowy grubości, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie półplasterki.

 

4. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, po czym wrzuć pokrojone pory. Smaż 5 minut ciągle mieszając.

 

5. Wlej na patelnię szklankę wrzącej wody, zmniejsz ogień, przykryj naczynie i duś pory 10 minut.

 

6. W międzyczasie pokrój bagietkę na kromki.

 

7. Podduszone pory przełóż do garnka, dolej 1200 ml wrzącej wody oraz szklankę mleka.

 

8. Dopraw solą, sporą ilości białego pieprzu i świeżo startą gałką muszkatołową. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

 

9. Na osobnej patelni rozpuść masło klarowane i rozłóż kromki bagietki. Smaż na wolnym ogniu.

 

10. Do zupy wrzuć ziemniaki. Gotuj zupę max 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i jeszcze ewentualnie białym pieprzem i gałką muszkatołową.

 

11. Grzanki przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze max 2 minuty.

 

12. Zupa porowa idealnie smakuje podana z grzankami.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *