ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

Zupa porowa z soczewicą oraz warzywami to mój kolejny przepis na to, by „przełamać się” i przekonać do soczewicy. Lubimy groch, dlaczego zatem pokrewna soczewica traktowana jest po macoszemu? Zwłaszcza, że do wyboru mamy soczewicę czerwoną, żółtą, zieloną, brązową… a każda ma nieco inną strukturę i pasuje do innych dań. Nie mam pojęcia. Moja zupa porowa z soczewicą to połączenie słodyczy pora, delikatnej nuty masła i charakterystycznego smaku zielonego groszku. Oczywiście bazą zupy jest nieoceniony, domowy bulion drobiowy. Całość, choć może nie wygląda zbyt zachęcająco, robi naprawdę duże wrażenie smakowe. Spróbujcie, a przekonacie się o tym.

 

ZUPA POROWA Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI:

  • około 1,5 litra bulionu drobiowego;
  • 200 gramów zielonej lub brązowej soczewicy;
  • 1 duży por;
  • 1 ząbek czosnku;
  • natka pietruszki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 150 gramów zielonego groszku;
  • cytryna lub limonka.
  • łyżka masła;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • łyżeczka suszonego cząbru;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bulion drobiowy jest bazą tej zupy. Oczywiście bez dwóch zdań najlepszy domowy – będziecie go potrzebować około 1,5 litra.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

2. Przygotuj wszystkie składniki zupy.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

3. Pora umyj i pokrój w półplasterki. Z natki pietruszki odkrój łodyżki i posiekaj je drobno.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

4. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno – jeden wystarczy, ale dobrze, żeby był dość duży 😉

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekanego pora i czosnek. Po 2 minutach smażenia dodaj łyżkę masła.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

6. Smaż pora z czosnkiem około 7-8 minut na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

7. W garnku zagrzej 1,2 litra bulionu drobiowego; wrzuć do niego przesmażonego pora z czosnkiem.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

8. Do zupy dodaj przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

9. Zupę przypraw 1 łyżeczką suszonego tymianku i 1 łyżeczką suszonego cząbru. Gotuj zupę około 20-25 minut w zależności od tego, ile czasu „potrzebuje” Twoja soczewica (sprawdź na opakowaniu). Doprowadź ją do stanu „al dente” uzupełniając zupę w miarę potrzeby wrzątkiem (w niewielkiej ilości).

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

10. W międzyczasie przygotuj listki natki pietruszki, a papryczkę chilli posiekaj w krążki. Potrzebne będą do doprawienia i ozdobienia zupy.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

11. Gdy soczewica jest „al dente” wrzuć do niej zamrożony groszek. Gotuj zupę kolejne 10 minut – w razie potrzeby dolej odrobinę pozostałego bulionu, jeżeli zupa stanie się zbyt gęsta.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

12. Gdy soczewica i groszek są miękkie dodaj listki natki pietruszki. W miarę potrzeby dopraw zupę solą, pieprzem i ewentualnie tymiankiem i cząbrem. Skrop sokiem z cytryny lub limonki według własnego smaku.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

13. Zdejmij zupę z gazu i zmiksuj ją tak, aby część składników pozostała w całości, a część zagęściła zupę.

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

 

14. Zupa porowa z soczewicą znakomicie smakuje z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, natką pietruszki i ostrą papryczka chilli… Smacznego !

ZUPA POROWA z soczewicą i groszkiem

Wypróbuj również francuską ZUPĘ BABSKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *