Drukuj przepis

Zupa pomidorowa z chipotle i ciecierzycą to zupa bardzo prosta, ale absolutnie unikatowa w smaku. Z jednej strony nie sposób odmówić jej pomidorowego smaku, z drugiej dodanie do niej papryczki chipotle nadaje jej zupełnie nowego wymiaru. Chipotle to wędzona, suszona papryczka jalapeno. Zwykle można kupić ją u nas w małej puszce w sosie adobo. Całość jest wściekle ostra. Myślę, że dodanie jednej takiej papryczki wraz z niewielką ilości sosu adobo w zupełności wystarczy na garnek mojej zupy pomidorowej . Zupa pomidorowa z chipotle i ciecierzycą nie smakuje, jak żadna inna zupa – jeżeli lubujesz się w kuchni polskiej ta zupa może być dla Ciebie zbyt intensywna w smaku. Jeżeli lubisz nowości koniecznie ją wypróbuj.

 

SKŁADNIKI:

  • 1200 ml domowego wywaru drobiowego lub warzywnego;
  • bulwa kopru włoskiego;
  • 500 ml domowego przecieru z pomidorów;
  • 1 papryczka chipotle w niewielką ilością sosu adobo;
  • 1 puszka ciecierzycy;
  • przyprawa chilli con carne (opcja);
  • limonka;
  • jogurt naturalny;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Domowy wywar drobiowy lub warzywny to podstawa dobrej zupy – wybierz według własnego smaku. Zawsze dobrze jest mieć przynajmniej 1 litr takiego wywaru wcześniej zrobiony i zamrożony. Jeżeli nie masz po prostu ugotuj go – nie jest to specjalnie wielki wysiłek, za to zupa będzie znakomita na domowym wywarze.

 

3. Wywar przecedź i wlej do garnka około 1 litra tegoż wywaru. Dodaj pokrojoną drobno bulwę kopru włoskiego. Gotuj 20-25 minut, aż fenkuł będzie miękki.

 

4. Ugotowany koper włoski wyjmij i przełóż do miski malaksera. Dodaj przecier pomidorowy, oczywiście najlepiej taki domowy. Zmiksuj warzywa na gładką pulpę dolewając nieco wywaru, jeżeli potrzeba.

 

5. Do pulpy uzyskanej ze zmiksowanych pomidorów i fenkuła dodaj papryczkę chipotle, odrobinę sosu adobo i ponownie dobrze zmiksuj całość.

 

6. Pulpę warzywną przelej do garnka z wywarem.

 

7. Jeżeli Twoja zupa nie jest już w tym momencie zbyt ostra możesz dodać do niej 1 płaską łyżeczkę przyprawy chilli con carne (jak na zdjęciu). To bardzo dobra przyprawa, ale również jest dosyć ostra. Uważaj zatem z jej dodaniem do zupy…

 

8. Sok z limonki lub ewentualnie cytryny to konieczność w tej zupie. Doda jej świeżości i przełamie nieco jej ostrość.

 

9. Wrzuć do zupy ciecierzycę odcedzoną ciecierzycę.

 

10. Zupę doprowadź do wrzenia; dopraw solą – pieprze nie będzie potrzeby… Zupa jest na pewno bardzo ostra. Trzeba ją będzie nieco złagodzić…

 

11. Jeżeli nie gęsta, kwaśna śmietana to jogurt naturalny będą świetnym dodatkiem, który wzbogaci smak zupy, a jednocześnie nieco ją złagodzi…

 

12. Zupa pomidorowa z chipotle i ciecierzycą świetnie smakuje podana z chrupiącym selerem naciowym i marchewką. Obowiązkowym dodatkiem musi być jogurt naturalny – to jedyna rzecz, która potrafi załagodzić wyjątkową ostrość…

Spróbuj również mojej zupy z pora z chorizo i ciecierzycą – przepis znajdziesz TUTAJ >.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *