Zupa pomidorowa w wersji zimowej to moja odpowiedź na brak pysznych pomidorów…w zimie.  Dopóki nie będą dostępne pyszne, słodziutkie pomidory gruntowe trzeba sobie jakoś radzić przy przyrządzaniau „pomidorówki”. Połączenie mocnego koncentratu pomidorowego i domowych pomidorów (latem w słoiki zapakowane…) daje naprawdę dobre rezultaty. W braku domowych pomidorów te z puszki też dadzą radę… Do tego proponuję pyszne bazyliowe lane ciasto. Oczywiście pomidorową można zajadać również z ryżem, makaronem itd itp – co, kto lubi. Ja lubię z lanym ciastem, a dodatkowo moja pomidorowa musi być dosyć gęsta. Wypróbuj mojej „pomidorówki”. Mam nadzieję, że polubisz.

 

ZUPA POMIDOROWA W WERSJI ZIMOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra wywaru drobiowego;
  • 300 ml domowego sosu pomidorowego;
  • 100 gramów koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 1 duże, wiejskie jajko;
  • świeża bazylia;suszone oregano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 100 gramów koncentratu pomidorowego, puszka pomidorów bez skóry, 1 cebula, 1,5 litra wywaru drobiowego (lubię w pomidorowej posmak mięsa). Jeżeli mam dodaję również buteleczkę lub mały słoik domowego przecieru pomidorowego.

 

2. W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut.

 

3. Do garnka dodaj pomidory z puszki, po czym rozgnieć je widelcem.

 

4. Jeżeli masz dodaj buteleczkę lub słoiczek domowego przecieru pomidorowego (smak zupy będzie jeszcze bogatszy).

 

5. Wlej do garnka odrobinę wywaru i duś wszystko około 15 minut na wolnym ogniu.

 

6. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem.

 

7. Do masy pomidorowej przelej pozostały wywar, posól, popieprz i gotuj na wolnym ogniu kolejne 15 minut (jeżeli zupa jest zbyt kwaśna dodaj pół łyżeczki cukru).

 

8. W kubeczku rozpuść 1 łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 1 łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i zamieszaj dokładnie. Wlej chochelkę zupy do kubeczka, wymieszaj i przelej jego zawartość do zupy.

 

9. W osobnym kubeczku wymieszaj 1 jajko z 2 łyżkami mąki. Dodaj sporą garść posiekanych liści świeżej bazylii i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj ciasto tak, aby nie było grudek.

 

10. Wlewaj powoli ciasto do zupy tak, aby uzyskać odpowiedniej wielkości lane ciasto (Ty decydujesz, czy wolisz mniejsze, czy większe kluski).

 

11. Podawaj od razu – zimowa zupa pomidorowa musi dobrze rozgrzać.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *