ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

Zupa pomidorowa według niniejszego przepisu to moja odpowiedź na brak pysznych pomidorów… w zimie.  Dopóki nie będą dostępne pyszne, słodziutkie pomidory gruntowe trzeba sobie jakoś radzić przy przyrządzaniau „pomidorówki”. Połączenie mocnego koncentratu pomidorowego i domowych pomidorów (latem w słoiki zapakowane…) daje naprawdę dobre rezultaty. W braku domowych pomidorów te z puszki też dadzą radę… Do tego proponuję pyszne bazyliowe lane ciasto. Oczywiście pomidorową można zajadać również z ryżem, makaronem itd itp – co, kto lubi. Ja lubię z lanym ciastem, a dodatkowo moja pomidorowa musi być dosyć gęsta. Wypróbuj mojej „pomidorówki”. Mam nadzieję, że polubisz.

 

ZUPA POMIDOROWA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra wywaru drobiowego;
  • 300 ml domowego sosu pomidorowego;
  • 100 gramów koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 1 duże, wiejskie jajko;
  • świeża bazylia;suszone oregano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 100 gramów koncentratu pomidorowego, puszka pomidorów bez skóry, 1 cebula, 1,5 litra wywaru drobiowego (lubię w pomidorowej posmak mięsa). Jeżeli mam dodaję również buteleczkę lub mały słoik domowego przecieru pomidorowego.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

2. W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

3. Do garnka dodaj pomidory z puszki, po czym rozgnieć je widelcem.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

4. Jeżeli masz dodaj buteleczkę lub słoiczek domowego <<przecieru pomidorowego>> (smak zupy będzie jeszcze bogatszy).

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

5. Wlej do garnka odrobinę wywaru i duś wszystko około 15 minut na wolnym ogniu.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

6. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

7. Do masy pomidorowej przelej pozostały wywar, posól, popieprz i gotuj na wolnym ogniu kolejne 15 minut (jeżeli zupa jest zbyt kwaśna dodaj pół łyżeczki cukru).

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

8. W kubeczku rozpuść 1 łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 1 łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i zamieszaj dokładnie. Wlej chochelkę zupy do kubeczka, wymieszaj i przelej jego zawartość do zupy.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

9. W osobnym kubeczku wymieszaj 1 jajko z 2 łyżkami mąki. Dodaj sporą garść posiekanych liści świeżej bazylii i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj ciasto tak, aby nie było grudek.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

10. Wlewaj powoli ciasto do zupy tak, aby uzyskać odpowiedniej wielkości lane ciasto (Ty decydujesz, czy wolisz mniejsze, czy większe kluski).

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej

 

11. Podawaj od razu – moja zimowa zupa pomidorowa musi dobrze rozgrzać.

ZUPA POMIDOROWA w wersji zimowej


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *