Zupa pomidorowa na ostro z fenkułem i ciecierzycą

Zupa pomidorowa na bulionie drobiowym z dodatkiem fenkuła, startych pomidorów, ciecierzycy oraz ostrej papryczki chipotle przygotowana na ostro.

Zupa pomidorowa na ostro to zupa bardzo prosta, ale absolutnie unikatowa w smaku. Z jednej strony nie sposób odmówić jej pomidorowego smaku, z drugiej dodanie do niej papryczki chipotle nadaje jej zupełnie nowego wymiaru. Chipotle to wędzona, suszona papryczka jalapeno. Zwykle można kupić ją u nas w małej puszce w sosie adobo. Całość jest wściekle ostra. Myślę, że dodanie jednej takiej papryczki wraz z niewielką ilości sosu adobo w zupełności wystarczy na garnek mojej zupy pomidorowej. Jeżeli lubisz nowości koniecznie ją wypróbuj.

Składniki

1200 ml domowego wywaru drobiowego lub warzywnego;
bulwa kopru włoskiego;
500 ml domowego przecieru z pomidorów;
1 papryczka chipotle w niewielką ilością sosu adobo;
1 puszka ciecierzycy;
przyprawa chilli con carne (opcja);
limonka;
jogurt naturalny;
sól;

Zupa pomidorowa na ostro

Domowy wywar drobiowy lub warzywny to podstawa dobrej zupy, wybierz według własnego smaku. Zawsze dobrze jest mieć przynajmniej 1 litr takiego wywaru wcześniej zrobiony i zamrożony. Jeśli nie masz po prostu ugotuj go, nie jest to specjalnie wielki wysiłek, za to zupa będzie znakomita na domowym wywarze.Potrzebujesz około 1 litra domowego wywaru.

Wywar wlej do garnka i dodaj do niego pokrojoną drobno bulwę kopru włoskiego. Gotuj 20 do 25 minut, aż fenkuł będzie miękki. Ugotowany koper włoski wyjmij i przełóż do miski malaksera. Dodaj przecier pomidorowy, oczywiście najlepiej taki domowy. Zmiksuj warzywa na gładką pulpę dolewając nieco wywaru, jeśli potrzeba. Do pulpy uzyskanej ze zmiksowanych pomidorów i fenkuła dodaj papryczkę chipotle, odrobinę sosu adobo i ponownie dobrze zmiksuj całość.

Pulpę warzywną przelej do garnka z wywarem. Jeśli Twoja zupa nie jest już w tym momencie zbyt ostra możesz dodać do niej 1 płaską łyżeczkę przyprawy chilli con carne. To bardzo dobra przyprawa, ale również jest dosyć ostra. Uważaj zatem z jej dodaniem do zupy. Teraz dodaj do zupy sok z limonki lub ewentualnie cytryny, doda jej świeżości i przełamie nieco jej ostrość. Wrzuć do zupy odcedzoną ciecierzycę.

Zupa pomidorowa na ostro sposób podania

Zupę doprowadź do wrzenia, dopraw solą, pieprz nie będzie potrzeby. Zupa pomidorowa na ostro jest na pewno bardzo ostra. Trzeba ją będzie nieco złagodzić. Jeżeli nie gęsta, kwaśna śmietana to jogurt naturalny będą świetnym dodatkiem, który wzbogaci smak zupy, a jednocześnie nieco ją złagodzi. Świetnie smakuje podana z chrupiącym selerem naciowym i marchewką. Obowiązkowym dodatkiem musi być jogurt naturalny, to jedyna rzecz, która potrafi załagodzić jej wyjątkową ostrość.


Spróbuj również jak smakuje zupa z pora z chorizo. Super smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *