Zupa pietruszkowa wielu osobom od razu kojarzyć się będzie negatywnie. Sporo, naprawdę sporo osób nie lubi pietruszki, szczególnie jej natki i ja to rozumiem, a przynajmniej staram się. Dlatego nie mam zamiaru przekonywać Was do pietruszki, ale mam zamiar przekonać Was do tej zupy. Bo smaku pietruszki, tego smaku, którego nie lubicie tutaj nie uświadczycie. Zaznacie zaś smaku przedniego, świeżego, delikatnego, a dzięki dodaniu parmezanu i słodkiej, mielonej papryki oraz domowych grzanek lub groszku ptysiowego tę zupę po prostu pokochacie. Założymy się ?

 

ZUPA PIETRUSZKOWA

SKŁADNIKI:

  • około 1 litra domowego wywaru jarzynowego ub drobiowego;
  • natka pietruszki w ilościach zatrważających albo w ostateczności 2-3 duże pęczki;
  • 1 duża łodyga selera naciowego;
  • trochę dymki z cebulką;
  • gęsta, kwaśna śmietana;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Prawda, że jest ich niewiele?

 

2. Dymkę oraz seler pokrój w nieduże kawałki, aby w miarę szybko przesmażyły się.

 

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone seler i dymkę. Smaż warzywa na małym ogniu około 5 minut, aż nieco zmiękną i uwolnią aromat.

 

4. W międzyczasie przygotuj grzanki. W tym celu ukrój kilka kromek weki (bułka wrocławska, bagietka…) lub ciabatty – wszystko zależy od Twoich preferencji. Bez względu na to, jakiego pieczywa użyjesz na grzanki niech to będzie pieczywo z małej piekarni po sąsiedzku – niech to będzie po prostu chleb, a nie produkt wielkoprzemysłowy… Następnie kromki pokrój w małą kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż chleb 3-4 minuty na niezbyt dużym ogniu, a następnie odłóż powstałe grzanki do miski.

 

5. W garnku zagotuj 1 litr domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (bo w sumie czemu nie, czyż zupa pietruszkowa nie może mieć posmaku drobiu?). Do bulionu dodaj przesmażone selera i dymkę. Gotuj zupę 3 minuty.

 

6. Natkę pietruszki umyj, otrzep z nadmiaru wody i posiekaj.

 

7. Posiekaną natkę pietruszki wrzuć do zupy i gotuj wszystko kolejne 3 minuty.

 

8. Zupę zdejmij z ognia i blenderem zmiksuj całość bardzo, bardzo dokładnie.

 

9. Zupę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj.

 

10. Wstaw zupę ponownie na gaz. W szklance rozmieszaj 1 łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zamieszaj, zahartuj gorącą zupą i przelej do garnka. Gotuj zupę kolejne 2 minuty.

 

11. Zupa pietruszkowa jest gotowa; teraz przygotuj dodatki, czyli grzanki, mieloną, słodką paprykę i parmezan.

 

12. Zupę rozlej na talerze, posyp grzankami, startym parmezanem i grzankami. Zupa pietruszkowa gotowa – pycha to mało powiedziane.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *