Zupa pietruszkowa z naci z grzankami

Zupa pietruszkowa przygotowana na bulionie jarzynowym z dodatkiem wielkiego pęczka natki pietruszki, dymki i selera naciowego podana z domowymi grzankami z chleba.

Zupa pietruszkowa wielu osobom od razu kojarzyć się będzie negatywnie. Sporo, naprawdę sporo osób nie lubi pietruszki, szczególnie jej natki i ja to rozumiem, a przynajmniej staram się. Dlatego nie mam zamiaru przekonywać Cię do pietruszki, ale mam zamiar przekonać Cię do tej zupy. Bo smaku pietruszki, tego smaku, którego nie lubisz tutaj nie uświadczysz. Zaznasz zaś smaku przedniego, świeżego, delikatnego, a dzięki dodaniu sera i domowych grzanek tę zupę po prostu pokochasz. Założymy się?

Składniki

około 1 litra domowego wywaru jarzynowego ub drobiowego;
natka pietruszki w ilościach zatrważających albo w ostateczności 2-3 duże pęczki;
1 duża łodyga selera naciowego;
trochę dymki z cebulką;
gęsta, kwaśna śmietana;

Zupa pietruszkowa przepis

Dymkę oraz seler pokrój w nieduże kawałki, aby się w miarę szybko przesmażyły. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone seler i dymkę. Smaż warzywa na małym ogniu około 5 minut, aż nieco zmiękną i uwolnią aromat.

Podczas gdy warzywa się smażą przygotuj grzanki. W tym celu ukrój kilka kromek weki (bułka wrocławska, bagietka) lub ciabatty, wszystko zależy od Twoich preferencji. Bez względu na to, jakiego pieczywa użyjesz na grzanki niech to będzie pieczywo z małej piekarni po sąsiedzku. Niech to będzie po prostu chleb, a nie produkt wielkoprzemysłowy. Następnie kromki pokrój w małą kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż chleb 3-4 minuty na niezbyt dużym ogniu, a następnie odłóż powstałe grzanki do miski.

W garnku zagotuj 1 litr domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (bo w sumie czemu nie, czyż zupa pietruszkowa nie może mieć posmaku drobiu?). Do bulionu dodaj przesmażone selera i dymkę. Gotuj zupę 3 minuty. Natkę pietruszki umyj, otrzep z nadmiaru wody i posiekaj. Posiekaną natkę pietruszki wrzuć do zupy i gotuj wszystko kolejne 3 minuty. Zupę zdejmij z ognia i blenderem zmiksuj całość bardzo, bardzo dokładnie. Zupę pietruszkową dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj.

Zupa pietruszkowa sposób podania

Wstaw zupę ponownie na gaz. W szklance rozmieszaj 1 łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zamieszaj, zahartuj gorącą zupą i przelej do garnka. Gotuj zupę kolejne 2 minuty. Zupa pietruszkowa jest gotowa, teraz przygotuj dodatki, czyli grzanki, mieloną, słodką paprykę i parmezan. Zupę rozlej na talerze, posyp startym parmezanem i grzankami.


Wypróbuj przepis na grzanki do zupy. Super smak, łatwo i szybko.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *