zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa w podstawowej wersji to dowód na to, że im prostsze dania, tym lepsze. W większości przypadków zapewne tak jest. Moja zupa pieczarkowa jest tak prosta, że czasem zastanawiam się, czy w ogóle warto go przekazywać na forum publicznym. Potraktujcie mój przepis jako przypomnienie, że zupa pieczarkowa wciąż istnieje (jeżeli dawno nie jedliście to jest najlepszy moment, żeby sobie o niej przypomnieć), albo jako bazę do własnych kulinarnych eksperymentów. Jeżeli nie chcecie eksperymentować zróbcie pieczarkową według mojego przepisu i zajadajcie się nią, bo jest super. Jedna rada – użyjcie brązowych pieczarek, a smak zupy będzie wyjątkowy, ponieważ są one bardziej aromatyczne od tych zwykłych.

 

ZUPA PIECZARKOWA

SKŁADNIKI:

  • około 1,5 litra domowego wywaru jarzynowego;
  • 600 gramów brązowych pieczarek;
  • kilka ziemniaków;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • natka pietruszki;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobry wywar warzywny lub drobiowy to podstawa każdej porządnej zupy. Bezwzględnie warto ZAWSZE używać wcześniej przygotowanego wywaru we własnej kuchni.

Zupa pieczarkowa

 

2. Bazą tej prostej zupy są oczywiście pieczarki. Potrzebne będzie około 600 gramów, najlepiej tych brązowych, które są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych. Możesz oczywiście zrobić mix jednych i drugich. Po ich oczyszczeniu pokrój je na kawałki, ćwiartki lub plasterki – jak lubisz.

Zupa pieczarkowa

 

3. Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż się zeszkli.

Zupa pieczarkowa

 

4. Do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojone pieczarki; całość lekko posól, popieprz i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Zupa pieczarkowa

 

5. Przygotuj pęczek natki pietruszki; obierz kilka ziemniaków, pokrój je w niedużą kostkę i ugotuj (nie rozgotuj – 7 minut powinno wystarczyć).

Zupa pieczarkowa

 

6. Do garnka z 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego zetrzyj na dużych oczkach tarki jedną marchewkę i wrzuć przesmażone pieczarki. Gotuj zupę 15 minut.

Zupa pieczarkowa

 

7. Do zupy wrzuć garść posiekanej natki pietruszki.

Zupa pieczarkowa

 

8. Dodaj do zupy ugotowane ziemniaki. Dopraw ją w miarę potrzeby (sól, pieprz).

Zupa pieczarkowa

 

9. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody łyżkę mąki, dodaj jedną kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % śmietany, wymieszaj, zahartuj zupą i wlej do garnka. Gotuj 2 minuty. Zupa pieczarkowa jest gotowa.

Zupa pieczarkowa

Wypróbuj również moje PIECZARKI FASZEROWANE – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *