Zupa pasterska to kolejna perełka kuchni węgierskiej. Kocham kuchnię węgierską, to wiecie. Oczywiście jedzenie „po węgiersku” na co dzień może (ale przecież nie musi…) wiązać się z przybraniem na wadze, bo kuchnia ta lekką nie jest. Ale ten smak, to połączenie słoniny i papryki, te proste, ale aromatyczne i szczere dania… Trudno ich nie lubić i trudno im się oprzeć. Dzisiaj przepis na pożywną (a jakże) węgierską zupę pasterską.

Czego potrzeba? Oczywiście mielonej, słodkiej papryki; to przecież główny składnik większości dań węgierskich. Do tego paprykowana kiełbasa, świeża papryka, ziemniaki, zacierka, cebula, trochę słoniny. Klnę się, że te proste składniki dają coś niepowtarzalnego. Zdecydowanie powinniście spróbować, bo zupa pasterska z Węgier jest wyjątkowa w smaku.

 

ZUPA PASTERSKA

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów debreczynek lub innych kiełbasek paprykowanych;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 50 gramów słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • 1 duży pomidor;
  • 2 nieduże różnokolorowe, świeże papryki;
  • makaron zacierka;
  • mielona, słodka papryka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1.  Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Szklankę makaronu „zacierka” gotuj we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odcedź go, przelej zimną wodą i pozostaw na sitku.

 

3. Kiełbaski pokrój w ćwiartki (pozostaw w całości kilka plastrów kiełbasek w całości; później je przesmaż „na rumiano” i odłóż na bok – świetnie udekorują zupę tuż przed jej podaniem), a słoninę w drobną kosteczkę; pomidora sparz wrzątkiem obierz ze skórki i pokrój również w drobną kostkę.

 

4. Świeże papryki (zielona i żółta będą wspaniale współgrać kolorystycznie w zupie) umyj, pozbaw nasion i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kosteczkę. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

 

5. Na patelnię wrzuć słoninę. Smaż na niezbyt mocnym ogniu, aż nieco się wytopi. Następnie wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż wszystko na średnim ogniu, aż kiełbasa się trochę zrumieni.

 

6. Wrzuć cebulę i smaż wszystko, aż kiełbasa się dobrze zrumieni, a cebula przesmaży. Zupa pasterska ma już bazę.

 

7. Dorzuć na patelnię ziemniaki; dobrze, ale delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż kilka minut, aż ziemniaki zaabsorbują aromaty z patelni.

 

8. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp 1-2 łyżki mielonej, słodkiej papryki.

 

9. Wymieszaj zawartość patelni; gdy papryka pokryje wszystkie składniki równomiernie postaw patelnię z powrotem na gaz. Wlej tyle wrzącej wody, aby ledwie przykryła składniki na patelni.

 

10. Wymieszaj i przelej zawartość patelni do garnka, a następnie dodaj pokrojoną świeżą paprykę i pomidora (jeżeli masz odpowiednią patelnię możesz zupę „wykończyć” właśnie w nim bez konieczności przelewania do garnka). Dolej jeszcze trochę wrzątku, by uzyskać konsystencję zupy zbliżoną do pożądanej pamiętając, że dodasz jeszcze do zupy zacierkę… Gotuj zupę maksymalnie 10 minut od momentu, aż zupa zawrze.

 

11. Gdy zupa jest gotowa dodaj do niej zacierkę w pożądanej ilości. Zamieszaj.

 

12. Wlej zupę do misek i udekoruj ją plastrami przesmażonej kiełbasy i natką pietruszki. Zupa pasterska prosto z Węgier jest gotowa do podania.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *