Zupa paprykowa z tortillą dla ciekawych

Zupa paprykowa przyrządzona z papryczek suszonych zmiksowanych z grillowanymi pomidorami i cebulą podana z tortillą pokrojoną w paski.

Zupa paprykowa według niniejszego przepisu wygląda jak czernina. To jednak całkowicie dwie różne zupy, zapewniam. Ta unikalna zupa paprykowa ma aromatyczny, dymny posmak. Może zupa nie wygląda pięknie, ale uwierz, że smakuje wspaniale i niezwykle interesująco. Gorąco namawiam do wypróbowania nowych produktów, poznawania nowych smaków i kształtowania własnego gustu kulinarnego. Ta zupa powinna być nr 1 na Twojej liście potraw do spróbowania. A jak już spróbujesz, zapewne będziesz wielokrotnie tę zupę gotować. Polecam.

Składniki

1,5 litra domowego bulionu warzywnego;
2-3 papryczki pasilla;
2-3 pomidory;
2-4 ząbki czosnku;
1 mała cebula lub pół większej;
2-3 tortille kukurydziane;
1 dojrzałe, miękkie awokado;
gęsta, kwaśna śmietana;
1-2 limonki;
ser feta;
sól, pieprz;

Zupa paprykowa z tortillą

Przygotuj 2-3 papryczki pasilla, wyjmij strączki i pozbaw je nasion. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na 5-10 sekund papryki, aby się obsmażyły i uwolniły wspaniały aromat. Od razu potem przełóż je do garnka z gorącą wodą na 10 minut.

Podczas gdy papryki się moczą pokrój 2-3 pomidory w grube plastry. Obierz i pokrój w piórka pół cebuli, a także obierz i rozgnieć 2-4 ząbki czosnku. Pomidory, cebulę i czosnek grilluj na patelni. Grillowane warzywa oraz namoczoną paprykę przełóż do blendera. Dolej pół szklanki wody z moczenia papryk, a następnie całość zmiskuj. Zmiksowane warzywa wyłóż na patelnię i smaż 2-3 minuty, a następnie dolej 1,5 litra bulionu warzywnego, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 10 minut.

Podczas gdy zupa się gotuje pokrój tortille (najlepiej kukurydziane) na wąskie paski. Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju i obsmaż tortille „na złoto”. Odłóż je na bok.

Zupa paprykowa sposób podania

W międzyczasie pokrój w kostkę obrane avocado i ser feta. Przygotuj kwaśną śmietanę i limonki. Nalej zupę do misek, dodaj smażone tortille, ser feta, awokado, świeże listki kolendry. Na koniec wyciśnij do zupy sok z limonki do smaku.


Koniecznie wypróbuj także papryka faszerowana kurczakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *