zupa paprykowa z tortillą

Zupa paprykowa według niniejszego przepisu wygląda jak czernina. To jednak całkowicie dwie różne zupy, zapewniam. Kiedyś przez internet kupiłem kilka produktów meksykańskich, w tym m.in. suszone papryczki. Bazą tej zupy jest właśnie jedna z nich o nazwie „pasilla”. Ta unikalna zupa paprykowa ma aromatyczny, dymny posmak i nadaje zupie absolutnie niepowtarzalnego smaku. Może zupa nie wygląda pięknie, ale uwierzcie, że smakuje wspaniale i niezwykle interesująco. Gorąco namawiam do wypróbowania nowych produktów, poznawania nowych smaków i kształtowania własnego gustu kulinarnego. Ta zupa powinna być nr 1 na Waszej liście. Polecam.

 

ZUPA PAPRYKOWA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra domowego bulionu warzywnego;
  • 2-3 papryczki pasilla;
  • 2-3 pomidory;
  • 2-4 ząbki czosnku;
  • 1 mała cebula lub pół większej;
  • 2-3tortille kukurydziane;
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 1-2 limonki;
  • ser feta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 2-3 papryczki pasilla – wyjmij strączki i pozbaw je nasion. W garnku zagrzej olej i wrzuć na 5-10 sekund papryki, aż się obsmażą i uwolnią wspaniały aromat. Od razu potem przełóż je do garnka z gorącą wodą na 10 minut.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

2. W międzyczasie pokrój 2-3 pomidory w grube plastry, obierz i zgnieć 2-4 ząbki czosnku i pół cebuli – całość grilluj na patelni.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

3. Grillowane warzywa oraz namoczoną paprykę przełóż do blendera. Dolej pół szklanki wody z moczenia papryk. Całość zmiskuj.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

4. Pokrój tortille (najlepiej kukurydziane) na wąskie paski; rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju i obsmaż tortille „na złoto”. Odłóż je na bok.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

5. Zmiksowane warzywa wyłóż na patelnię i smaż 2-3 minuty.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

6. Dolej 1,5 litra bulionu warzywnego, dodaj sól i pieprz do smaku; gotuj zupę na wolnym ogniu przez 10 minut.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

7. W międzyczasie pokrój w kostkę obrane avocado i ser feta. Przygotuj kwaśną śmietanę i limonki.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

 

8. Nalej zupę do misek, dodaj smażone tortille, ser feta, awokado, świeże gałązki kolendry. Wyciśnij do zupy sok z limonki do smaku. Zupa paprykowa to coś niepowtarzalnego. A czy zasmakuje? Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać.

ZUPA PAPRYKOWA z tortillą

Koniecznie wypróbuj także PAPRYKĘ FASZEROWANĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *