ZUPA OSTRO KWAŚNA Z krewetkami

Zupa ostro kwaśna z krewetkami, zwana pod nazwą Tom Yum Kung to rewelacyjna tajska zupa z krewetkami. Jeśli już zakupicie podstawowe składniki używane w tajskiej kuchni i będziecie nimi dysponować w każdej chwili (każdy z nich posłuży do zrobienia co najmniej kilku zup) ich przygotowanie będzie trwało góra 10 minut. Dokładnie tak jest z tą jedną z najpopularniejszych tajskich zup. Pozostałe składniki również są interesujące, ale nie ma co ukrywać, dość trudne do zdobycia poza dużymi miastami. Jeżeli jednak macie zacięcie i lubicie lub chcecie spróbować tajskiej kuchni to warto postarać się, zdobyć je i przygotować tę zupę, a także inne, tajskie potrawy. Bo są przepyszne.

 

ZUPA OSTRO KWAŚNA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • kilka plastrów świeżego galangala;
  • 2-3 tajskie papryczki;
  • 2-3 łodygi trawy cytrynowej;
  • 5-10 listków limonki kaffir;
  • 2 małe pomidorki;
  • 1 limonka;
  • 2 szalotki;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • sos rybny;
  • mleko;
  • 1 łyżka pasty do zup Tom Yum;
  • 500 ml domowego bulionu drobiowego;
  • 10-20 krewetek według upodobań;
  • puszka grzybów słomkowych;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: kilka plastrów świeżego galangala, 2-3 tajskie papryczki, 2-3 łodygi trawy cytrynowej, 5-10 listków limonki kaffir (te składniki można kupić jako mrożona paczuszka w sklepie Kuchnie Świata), 2 małe pomidorki, limonka, 2 szalotki, dymka, kilka gałązek świeżej kolendry, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki mleka, 1 łyżka pasty do zup Tom Yum (również do kupienia w sklepie Kuchnie Świata), 1/2 litra bulionu drobiowego (jak go zrobić szukaj u mnie na stronie), 10-20 krewetek według upodobań, puszka grzybów słomkowych (Kuchnie Świata).

 

2. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liście limonki kaffir, trawę cytrynową, galangal, świeżą kolendrę, przekrojone na pół szalotki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut.

 

3. Dodaj przekrojone na pół grzyby słomkowe i krewetki, wrzuć papryczki chili. Gotuj zupę maksymalnie 2 minuty.

 

4. Teraz rzecz najważniejsza przy tajskich zupach – doprawienie. Zdejmij garnek z zupą z ognia i dodaj: sok z limonki, papryczki chili do smaku, sos rybny, pastę chili, mleko. Zupa ostro kwaśna z krewetkami (Tom Yum Kung) jest gotowa, kiedy dominuje smak ostry i kwaśny. Zupa powinna mieć zrównoważony smak, więc doprawiaj, aż taki smak uzyskasz.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *