ZUPA OSTRO KWAŚNA Z krewetkami

Zupa ostro kwaśna z krewetkami, zwana pod nazwą Tom Yum Kung to rewelacyjna tajska zupa z krewetkami. Jeśli już zakupicie podstawowe składniki używane w tajskiej kuchni i będziecie nimi dysponować w każdej chwili (każdy z nich posłuży do zrobienia co najmniej kilku zup) ich przygotowanie będzie trwało góra 10 minut. Dokładnie tak jest z tą jedną z najpopularniejszych tajskich zup. Pozostałe składniki również są interesujące, ale nie ma co ukrywać, dość trudne do zdobycia poza dużymi miastami. Jeżeli jednak macie zacięcie i lubicie lub chcecie spróbować tajskiej kuchni to warto postarać się, zdobyć je i przygotować tę zupę, a także inne, tajskie potrawy. Bo są przepyszne.

 

ZUPA OSTRO KWAŚNA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • kilka plastrów świeżego galangala;
  • 2-3 tajskie papryczki;
  • 2-3 łodygi trawy cytrynowej;
  • 5-10 listków limonki kaffir;
  • 2 małe pomidorki;
  • 1 limonka;
  • 2 szalotki;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • sos rybny;
  • mleko;
  • 1 łyżka pasty do zup Tom Yum;
  • 500 ml domowego bulionu drobiowego;
  • 10-20 krewetek według upodobań;
  • puszka grzybów słomkowych;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: kilka plastrów świeżego galangala, 2-3 tajskie papryczki, 2-3 łodygi trawy cytrynowej, 5-10 listków limonki kaffir (te składniki można kupić jako mrożona paczuszka w sklepie Kuchnie Świata), 2 małe pomidorki, limonka, 2 szalotki, dymka, kilka gałązek świeżej kolendry, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki mleka, 1 łyżka pasty do zup Tom Yum (również do kupienia w sklepie Kuchnie Świata), 1/2 litra bulionu drobiowego (jak go zrobić szukaj u mnie na stronie), 10-20 krewetek według upodobań, puszka grzybów słomkowych (Kuchnie Świata).

 

2. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liście limonki kaffir, trawę cytrynową, galangal, świeżą kolendrę, przekrojone na pół szalotki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut.

 

3. Dodaj przekrojone na pół grzyby słomkowe i krewetki, wrzuć papryczki chili. Gotuj zupę maksymalnie 2 minuty.

 

4. Teraz rzecz najważniejsza przy tajskich zupach – doprawienie. Zdejmij garnek z zupą z ognia i dodaj: sok z limonki, papryczki chili do smaku, sos rybny, pastę chili, mleko. Zupa ostro kwaśna z krewetkami (Tom Yum Kung) jest gotowa, kiedy dominuje smak ostry i kwaśny. Zupa powinna mieć zrównoważony smak, więc doprawiaj, aż taki smak uzyskasz.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *