Zupa ogórkowa z kurczakiem to zupa dla koneserów domowych, kiszonych ogórków preferujących nieco przełamany smak kwasu z ogórków poprzez dodanie warzyw w postaci selera, marchewki i pietruszki. Gotowany kurczak świetnie uzupełnia tę prostą i naprawdę smaczną zupę. Pamiętać należy, aby ziemniaki do zupy ugotować osobno, ponieważ w kwasie z ogórków będzie to niewykonalne. Do przygotowania tej zupy można użyć dowolnego bulionu, ale moim zdaniem delikatny drobiowy będzie najlepszy. Tym bardziej, że kurczak z bulionu trafi do zupy.

 

ZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 4 podudzia z kurczaka;
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • 1 duży słoik domowych ogórków kiszonych (4-5 sztuk);
  • 1 pietruszka;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera;
  • 2-3 duże ziemniaki;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Moja zupa ogórkowa winna być przyrządzona na bazie bulionu z kurczaka. W tym celu 4 podudzia z kurczaka włóż do garnka i zalej 1,5 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny. Dodaj jarzynę, jak do rosołu i gotuj na wolnym ogniu około godziny.

 

2. Przygotuj składniki zupy: 1 duży słoik domowych ogórków kiszonych (4-5 sztuk), 1 pietruszkę, 1 marchewkę, kawałek selera, 2-3 duże ziemniaki.

 

3. Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki seler, marchewkę i pietruszkę.

 

4. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i gotuj około 8 minut, aż zmiękną.

 

5. Gdy bulion z kurczaka jest gotowy, a mięso miękkie odcedź wywar, a kurczaka wyłóż na talerz, aby nieco przestygnął. Bulion wlej z powrotem do garnka – powinno go być około 1,2 litra.

 

6. Ogórki zetrzyj w malakserze i przełóż do garnka z bulionem. Dodaj do smaku wodę spod ogórków. Gotuj ogórki na wolnym ogniu około 10 minut, aż zmiękną i oddadzą smak.

 

7. Do zupy dodaj starte warzywa i gotuj wszystko kolejne 5 minut.

 

8. Wrzuć do zupy podgotowane ziemniaki.

 

9. Mięso kurczaka pozbaw skóry, oddziel od kości i posiekaj. Wrzuć do zupy.

 

10. W szklance rozpuść 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj. Zahartuj chochlą zupy, wymieszaj i przelej całość do garnka.

 

11. Do zupy wrzuć posiekany pęczek natki pietruszki i dodaj świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj 4 minuty. Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym z dodatkiem kurczaka jest gotowa do podania.

 

12. Zupę podawaj posypaną dodatkowo natką pietruszki.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *