Zupa meksykańska z wołowiną i fasolą to bardzo bogata w składniki, sycąca potrawa. Przyprawiona świeżą kolendrą, sokiem z cytryny, wędzoną papryką i kminem rzymskim łapie się do kategorii kuchnia meksykańska. Żeby było jeszcze ciekawiej tego typu zupy znaleźć można w zasobach internetowych pod nazwą zupa chilli con carne. Taka nazwa zapewne wiąże się z podobieństwiem jej przygotowania do słynnej w świecie potrawy chilli con carne. Na tym jednak koniec podobieństw… W mojej zupie nie ma chilli, nie jest więc zbyt ostra. Jej bazą jest za to jest znakomite i bogate sofrito, które nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Koniecznie wypróbujcie.

 

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z WOŁOWINĄ

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra niezbyt tłustego domowego bulionu drobiowego;
  • 500 gramów chudej wołowiny;
  • 300 ml przecieru pomidorowego;
  • 1 duża cebula;
  • 1-2 łodygi selera naciowego;
  • 1 marchewka;
  • kawałek cukinii;
  • mała bulwa fenkuła;
  • 1 czerwona papryka;
  • 2-3 duże ząbki czosnku;
  • puszka czarnej fasoli;
  • puszka ciecierzycy lub bobu;
  • 2 cytryny lub limonki;
  • duży pęczek świeżej kolendry;
  • mielona papryka wędzona;
  • mielony kmin rzymski;
  • mielona ostra papryka;
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Marchewkę, cebulę, seler naciowy i bulwę fenkula pokrój w drobna kostkę.

 

3. Pokrój w kostkę również kawałek cukinii. Ile jej dodasz zależy tak naprawdę jedynie od Ciebie. Pamiętaj jednak, że im więcej warzyw, tym zdrowiej…

 

4. Paprykę pozbaw nasion i pokrój w nieco większą kostkę. Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

 

5. Wołowinę zmiel w maszynce. Oczywiście możesz ten punkt pominąć, jeżeli zdecydujesz się na zakup gotowego mięsa mielonego. Jak jednak wolę wiedzieć, co jem…

 

6. Na dużej patelni rozgrzej do średniej temperatury kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzuć pokrojone w kostkę warzywa. Smaż je niezbyt mocnym ogniu około 7 minut, aż nieco zmiękną. Warzywa nie mogą się jednak zrumienić.

 

7. Kmin rzymski, ostra papryka i papryka wędzona nadadzą zupie niewiarygodnego smaku. Wsyp je do smażących się warzyw.

 

8. Moja zupa meksykańska z wołowiną i fasolą od wielu lat skrywa w sobie również przyprawę kuchni meksykańskiej jednego z liderów na polskim rynku przypraw. Rzadko korzystam z takich mieszanek, ale ta jest naprawdę OK. Wsyp do warzyw połowę opakowania.

 

9. Gdy warzywa nieco zmiękną, a w Twojej kuchni roznosić się będzie wspaniały aromat przypraw wlej na patelnię tyle gorącej wody, aby połączyła wszystkie warzywa i aby powstała gęsta masa. W tym celu dokładnie wymieszaj wszystko.

 

10. Zawartość patelni przelej do garnka z bulionem drobiowym. Dlaczego drobiowym, skoro do zupy powędruje wołowina? Bo bulion wolowy byłby za mocny, za intensywny do tej zupy. Ta ma być odzwierciedleniem smaku jej składników i przypraw, dlatego bulion ma jedynie wzmocnić jej smak, ale absolutnie nie zdominować go. Dlatego właśnie używam do przygotowania tej zupy zawsze bulionu drobiowego. Takiego lekkiego, zrobionego z kurczaka i sporej ilości warzyw. Nie za tłusty, nie za mocny.

UWAGA: Bulion drobiowy wzmocni smak zupy, ale jej nie zdominuje.

 

11. Do zupy dodaj czerwoną paprykę.

 

12. Dodaj również zmieloną wołowinę. Tak, bez smażenia, taką surową. Przekonasz się, że smakować będzie inaczej, ale wcale nie gorzej od tej, którą zwykle przesmażasz. Dokładnie, ale delikatnie zamieszaj wszystkie składniki w garnku tak, aby mięso nie zbiło się w grudki.

 

13. Dodaj od razu posiekaną połowę pęczka świeżej kolendry.

 

14. Na koniec dodaj przecier pomidorowy lub pomidory z puszki oraz drugą połowę przyprawy kuchni meksykańskiej (niekoniecznie całą, próbuj zupę!). Gotuj zupę na wolnym ogniu 15 minut.

 

15. Wrzuć do zupy przepłukane pod bieżącą wodą czarną fasolką oraz bób. Gotuj zupę jeszcze 5 minut.

 

16. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, pozostał przyprawą do kuchni meksykańskiej – w razie konieczności. Wrzuć jeszcze trochę posiekanej świeżej kolendry, wciśnij sok z cytryny do smaku.

 

17. Zupa meksykańska z wołowina i fasolą to niewiarygodnie bogaty aromat oraz mnogość idealnie współgrających ze sobą składników. Jest mnóstwo warzyw, dobre mięso i smak oraz aromat, których nie doświadcza się na co dzień. Polecam amatorom wyrazistych smaków i kuchni meksykańskiej…

Wolisz na ostro? Spróbuj mojej wściekle ostrej ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ Z KURCZAKIEM – przepis na nią znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *