zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska z kurczakiem to bogactwo aromatów i smaku. Ale dla mnie jest ona naprawdę wyjątkowa głównie z powodu jednego składnika – ostrej, wędzonej, dojrzałej papryczki jalapeno w sosie pomidorowym adobo. Taką papryczkę można bez większego problemu kupić za przyzwoite pieniądze w delikatesach i większych marketach. Taka mała puszka z „chipotle w sosie adobo” (oficjalna nazwa) wystarczy Wam na 2-4 razy, ponieważ papryczka ta jest niezwykle aromatyczna i ostra. Jeden składnik, który sprawi, że pokochacie tę zupę.

 

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 2 litry domowego bulionu drobiowego;
  • trochę mięsa gotowanego kurczaka;
  • 1 puszka ciecierzycy;
  • 1 mała puszka papryczki chipotle w sosie pomidorowym;
  • 1 dojrzałe awokado;
  • 1 duża marchewka;
  • 1 większa cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku ugotuj bulion drobiowy z trzech podudzi z kurczaka. Do garnka z oprócz kurczaka wrzuć  trochę warzyw, jak do rosołu. Dobrze by było dorzucić również kilka gałązek świeżej kolendry i mięty. Oczywiście kilka ziarenek pieprzu nie zaszkodzi. Ważne, żeby wywar był smaczny, ponieważ będzie on bazą tej zupy (potrzeba będzie max 2 litry bulionu).

 

2. Pozostałe składniki meksykańskiej zupy to: dojrzałe awokado, jedna duża marchewka, puszka ciecierzycy, jedna limonka, pęczek świeżej kolendry, jedna większa cebula, dwa ząbki czosnku oraz, co najważniejsze, mała puszka papryczki chipotle w sosie pomidorowym (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością, ale również w większych marketach).

 

3. Marchewkę i cebulę pokrój w dość drobną kostkę.

 

4. Wyjmij z puszki papryczki chipotle (1-2 sztuki – są naprawdę ostre i aromatyczne, nie przesadź z ilością) i również posiekaj. Czosnek obierz i pokrój.

 

5. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy i smaż cebulę i marchewkę przez kilka minut. Następnie dorzuć czosnek i smaż jeszcze minutę.

 

6. Wyjmij z garnka ugotowanego kurczaka, a część bulionu przelej na patelnię. Dodaj liście kolendry i papryczkę chipotle wraz z sosem. Zagotuj.

 

7. Zawartość patelni przelej do garnka z bulionem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem i gotuj zupę pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut.

 

8. W międzyczasie pokrój ugotowanego kurczaka na małe lub większe kawałki – jakie lubisz.

 

9. Wrzuć do zupy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę.

 

10. Wrzuć również od razu do zupy pokrojonego kurczaka.

 

11. Zupę posyp dodatkowo posiekaną świeżą kolendrą.

 

12. Wyciśnij do smaku sok z limonki i podawaj z pokrojonym w kostki awokado, listkami świeżej kolendry i ewentualnie pokruszonym serem typu feta. Zupa meksykańska z kurczakiem to piękno na talerzu i wspaniały smak – nie do podrobienia…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *