Krem ze szparagów to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych dań ze szparagów w szczycie sezonu na nie, czyli w okresie maj-czerwiec. Szparagi mają wielu amatorów; są bogate w witaminy, błonnik, a w smaku niezwykle. Smakosze mogą wybierać pomiędzy szparagami białymi i zielonymi, które zdecydowanie różnią się smakiem między sobą. Nie każdemu smak szparagów odpowiada, dlatego mój krem ze szparagów został nieco „podrasowany” – myślę, że ta wersja zasmakuje każdemu.

 

KREM ZE SZPARAGÓW

SKŁADNIKI:

  • pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów);
  • kilka cienkich zielonych szparagów;
  • słodka śmietanka;
  • 1 duży ziemniak;
  • 1 cytryna;
  • 1 mała cebula;
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki (jak przygotować domowy bulion warzywny dowiesz się <<TUTAJ>>).

 

2. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj w kostkę.

 

3. W niedużym garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli.

 

4. Wlej do garnka 800 ml gorącego bulionu warzywnego, wrzuć ziemniaka i odrobinę startej skórki z cytryny.

 

5. Zetrzyj do smaku trochę gałki muszkatołowej, przykryj garnek i gotuj wszystko na wolnym ogniu 10 minut.

 

6. Z białych szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie obierz szparagi przy pomocy obieraczki do warzyw. Obierki i zdrewniałe końcówki możesz zamrozić – przydadzą się do przygotowywania wywaru ze szparagów przy pierwszej nadarzającej się okazji.

 

7. Obrane białe szparagi pokrój w małe kawałeczki i wrzuć do gotującej się zupy.

 

8. Wciśnij nieco soku z cytryny – pamiętaj, że zawsze możesz dodać cytryny w razie potrzeby, ale gdy „przedobrzysz” uratować smak będzie dużo trudniej. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę 10 minut.

 

9. W międzyczasie umyj zielone szparagi, osusz je, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki.

 

10. Szparagi przekrój wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.

 

11. Do zupy wlej około 80-100 ml słodkiej 30 % śmietany – zupa jest kwaskowa od cytryny, zatem słodka śmietana doskonale zrównoważy jej smak.

 

12. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową – zupa powinna mieć zrównoważony smak, lekko cytrynowy, łagodny, ale z lekką nutą ostrości.

 

13. Wyłącz gaz pod garnkiem; zmiksuj zupę blenderem bardzo dokładnie, aby stała się aksamitna i gładka.

 

14. Do małego garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzuć przygotowane wcześniej kawałki zielonych szparagów. Gotuj je 3 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, aby nie straciły pięknego, zielonego koloru.

 

15. Mój krem ze szparagów smakuje doskonale z domowymi grzankami, udekorowana zielonymi szparagami i skropiona Twoim ulubionym olejem (np. lnianym).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *