Zupa krem z kalafiora z dodatkiem twardego sera to pozycja obowiązkowa dla amatorów zup. Połączenie łagodnego kalafiora z wędzonym żółtym serem i musztardą Dijon daje niezwykle smakowite efekty. Ta zupa zaskoczy Was smakiem szczególnie, jeśli udekorujecie ją na mój sposób; zupę proponuję podać z przesmażoną, chrupiącą, aromatyczną szynką szwarcwaldzką oraz chrupiącymi grzankami z chleba żytniego przesmażonymi na pozostałym na patelni po smażeniu szynki „smaczku”… Dzięki takiej kompozycji smaków otrzymujemy przepyszną zupę, którą zajadać się można przez cały rok.

 

ZUPA KREM Z KALAFIORA

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior o wadze około 500 gramów;
  • 120 gramów twardego, wędzonego sera żółtego – najlepszy oczywiście oscypek;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 2 kromki dobrego, żytniego chleba na zakwasie;
  • 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 cebula;
  • 1 nieduża marchewka;
  • musztarda Dijon lub inna „z charakterem”;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kalafiora obierz z liści, usuń głąb i podziel go na różyczki. Umyj pod bieżącą wodą.

 

3. Pokrój w drobną kostkę marchewkę, łodygę selera naciowego i cebulę.

 

4. Rozgrzej garnek, wlej trochę oliwy i wrzuć do niego marchewkę, cebulę i selera. Zamieszaj, zmniejsz ogień i duś warzywa około 5 minut mieszając je co jakiś czas.

 

5. Dorzuć do warzyw kalafiora i smaż wszystko kolejne 10 minut. Jeżeli kalafior się nieco przypali nie przejmuj się, zupa będzie jeszcze lepsza.

 

6. W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach tarki ser. Jeżeli nie masz oscypka zastąp go innym serem o ciekawym, Twoim ulubionym smaku.

 

7. Do przesmażonych warzyw wlej 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego (jaki lubisz) i gotuj zupę na małym ogniu przez następne 10 minut.

 

8. Przygotuj szynkę szwarcwaldzką oraz chleb – pokrój go w kromki, a następnie na małe kostki.

 

9. Szynkę przesmaż na suchej patelni, a następnie zrób na niej grzanki. Dzięki pozostałemu na patelni aromatowi szynki grzanki będą miały wyjątkowy smak 😉

 

10. Zupę zdejmij z ognia, posól (jeżeli potrzeba), dodaj sporo pieprzu, zetrzyj trochę gałki muszkatołowej.

 

11. Dodaj starty ser i 1-2 łyżeczki musztardy. Zamieszaj delikatnie całość.

 

12. Blenderem zmiksuj zupę na gładko.

 

13. Oto zupa krem z kalafiora, a dodatkowo z chrupiącą szynką szwarcwaldzką i równie chrupiącymi grzankami – absolutna rewelacja, gorąco polecam.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *