zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni na początek sezonu na dynie to pozycja obowiązkowa. Dzisiaj proponuję wersję tej zupy z dodatkiem cynamonu i świeżego imbiru. Zupa jest niewiarygodnie aromatyczna, bardzo smaczna i myślę, że smakować będzie każdemu. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, o ile dysponujesz wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym. Taki wywar zawsze jest lepiej ugotować nieco wcześniej i to w większej ilości, a następnie mrozić w porcjach.

Mając wcześniej przygotowany wywar przygotowanie zupy z dyni jest dziecinnie łatwe i szybkie. Wspaniała zupa krem z dyni z nutą cynamonu i imbiru, okraszona oryginalnym styryjskim olejem z pestek dyni i chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni wypełnia aromatem całą kuchnię w jesienne, chłodne wieczory.

 

ZUPA KREM Z DYNI Z IMBIREM

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia piżmowa o wadze 1,5 kilograma;
  • 1 średnia marchewka;
  • 800 ml domowego wywaru jarzynowego;
  • 1 cebula;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
  • pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki;
  • laska cynamonu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka startego imbiru;
  • pestki dyni styryjskiej lub zwykłe;
  • olej z pestek dyni styryjskich;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój i obierz ze skórki dynię o wadze około 1,5 kilograma. Najlepsza jest moim zdaniem dynia piżmowa – jest nieco droższa od pozostałych, ale ma bardzo aksamitną strukturę, jest słodziutka no i prawie w ogóle nie ma pestek…

 

2. Każdy z kawałków dyni oczyść ze środków, obierz ze skóry i pokrój w kostkę wielkości około dwóch centymetrów.

 

3. Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dorzuć laskę kory cynamonowej.

 

4. Smaż 30 sekund, po czym dorzuć drobno posiekany ząbek czosnku i łyżkę startego, świeżego imbiru. Smaż następne 30 sekund.

 

5. Na patelnię wrzuć posiekaną dynię oraz pokrojoną w kostkę lub talarki średnią marchewkę. Wymieszaj dokładnie, aby cebula z przyprawami oblepiła dokładnie warzywa. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.

 

6. Wlej około 800 ml wywaru warzywnego i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15 minut.

 

7. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę kory cynamonowej i zmiksuj zupę blenderem. Gdy zupa krem z dyni jest za gęsta możesz dolać jeszcze wywaru warzywnego. Dopraw do smaku w razie potrzeby (sól, pieprz, świeży imbir).

 

8. Zupa krem z dyni z imbirem „wymaga” polania jej łyżeczką oleju z pestek dyni i posypania prażonymi pestkami dyni.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “ZUPA KREM Z DYNI z imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *